DünyaManşet

Rio’da yerli halktan “Rios para a vida” (Yaşam için nehirler) haykırışı

0

Brezilya hükümeti tarafından Amazon nehri üzerinde yapılması planlanan 60 baraja karşı, halen Yeryüzü Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Rio’da dev bir gösteri gerçekleştirildi. Rio’da bir plajda toplanan 1500 kişi, bir insan zinciri oluşturarak baraj istemediklerinin bir kez daha altını çizdiler.

İnsan zinciri tarafından plajda oluşturulan ve havadan görüntülenen “resim”de güneşe uzanan bir yerli halk mensubu ve “yaşam için nehirler” (Rios para a vida) ifadesi yer aldı. Organizatörler, gösterinin yerli halkların bilgeliğini ve enerji ihtiyaçlarının güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları tarafından karşılanması yönündeki tercihi gösterdiğini belirttiler.

Eylemle ilgili bir açıklama yapan yerli lider Sheyla Juruna, nehirlerin, halkların ve gezegenin kurtarılması gerektiğine dikkat çekmek istediklerini ve oluşturulan görüntü ile yeryüzünün halklarına saygılı ve daha sürdürülebilir bir yaşamın mümkün olduğu mesajını vermek istediklerini ifade etti. Juruna’nın ait olduğu topluluk, Amazon nehri üzerinde inşa edilen Belo Monte barajı faaliyete geçtiğinde yerinden edilecek. Yerinden olacak binlerce insana ek olarak barajın önemli balık göç yollarını tıkayacağı ve binlerce ton metan gazının atmosfere salınmasına yol açarak küresel ısınmayı hızlandıracağı yönünde eleştiriler de getiriliyor. Rio’da geçtiğimiz günlerde yapılan bir gösteride Ilısu barajı da protesto edilmişti.

(Yeşil Gazete, news.mongabay.com)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.