Editörün SeçtikleriKentManşetVideo

Rezerv Alan Yasası’ndan ‘rant-İstanbul’a doğru-2: 29 Mayıs Sitesi

0

Üsküdar, Çengelköy‘de 10 bloktan oluşan 29 Mayıs Sitesi‘nin sakinleri Rezerv Alan Yasası nedeniyle artık birer mağdura dönüştü. Diyanet‘in mülkiyetinde olan site, içinde yaklaşık 134 daireyi ve yüzlerce insanı barındırıyor.

2023’te rezerv alan ilan edilen sitenin sakinlerine de bu ilanın hemen arkasından evlerini terk etmeleri için tebligatlar gitmeye başladı. Ardından önce elektrikleri, sonra suları ve en sonunda da doğal gazları kesildi.

Direnişe başlayan yurttaşlar, her akşam yaktıkları direniş ateşiyle seslerini duyurmaya çalıştı. Konuyla ilgili konuştuğumuz site sakinlerinden Perihan Sancar, “İnsanların en zor zamanlarında yanlarında olması gereken Diyanet’in kendilerini sokağa attığını, çalışanlarını ise direnirlerse işten çıkarmakla tehdit ettiğini” söylüyor. Bu tehdit yurttaşların belirttiğine göre bir anlamda etkili de olmuş.

29 Mayıs sitesi direnişinin ateşini yakan Hayri Öğretici yaptığı açıklamada “Bu hukuksuzluğa karşı direndikleri için Diyanet tarafından vatan haini ilan edildiklerini oysa sadece hukukun kendileri için de işlemesini istediklerini” söyledi.

Avukat Fırat Durak alınan karot ( numune) örneklerinde usulsüzlükler olduğunu, bu durumu delilleriyle mahkemeye sunmalarına rağmen soruşturmaya yer olmadığına dair bir sonuçla karşılaştıklarını ifade etti.

134 dairelik site tamamen boşaltılmış durumda. İmkanı olanlar bölgede astronomik rakamlarla kiraya çıkmış. Direnişin simgelerinden Sevgi Teyze ise emekli maaşıyla bölgede ev tutma imkanı olmadığı için işsiz iki oğluyla memleketine dönmek zorunda kalmış. Bunlar bildiklerimiz.

Bilmediklerimizin ise nerede, nasıl bir hayat yaşamaya mahkum edildikleri ise meçhul.

You may also like

Comments

Comments are closed.