Kadınİstanbul SözleşmesiManşetTürkiye

Remziye Apaydın da erkek şiddetine kurban gitti: Kadınlar her gün katlediliyor!

0

Haber: Fırat BULUT

*

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde yaşayan ve altı aydır kendisinden haber alınamayan Remziye Apaydın’ın korucubaşı Nihat Cav tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

Karakoçan dernekleri yaptıkları ortak açıklama ile üç çocuk annesi Remziye Apaydın’ın öldürülmesine tepki göstererek yasal sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Aralarında Karakoçan Alevi Kültür ve Dayanışma Derneği, Karakoçan Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Karakoçan köy derneklerinin de bulunduğu 19 STK’nin yazılı açıklamasında, Karakoçan’ın kadın cinayetleriyle anılması ve Apaydın’ın öldürülmesinden duyulan üzüntü ifade edildi.

Remziye Apaydın’dan Kasım 2021’den beri haber alınamaması üzerine ailesinin kayıp başvurusunda bulunduğunu ve yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan korucubaşı Nihat Cav’ın cinayeti itiraf ettiği bilgisine de yer verilen yazılı açıklamada ilçede daha önce yaşanan kadın cinayetleri de hatırlatıldı.

‘Kadınlar her gün toplumsal tanıklığımız huzurunda katlediliyor’

“2022’nin beşinci ayında öldürülen kadın sayısına Remziye Apaydın da eklendi; kadınlar her gün toplumsal tanıklığımız huzurunda katlediliyorlar” denilen açıklamada Karakoça’nın kadın cinayetleriyle anılmasının istenmediğine şu ifadelerle değinildi:

“Karakoça’nın kadın cinayetleriyle değil, Karakoçan’da bütün renkleriyle farklı düşüncelere sahip olan bizler, Karakoçan’a iyi hizmetlerin gelmesi ve gelişmesine katkı sağlayacak projelerimizle birbirimizle rekabet ederek anılmak istiyoruz. Biz Karakoçan’da kadın cinayetlerini sayılar ve listeler üzerinden okumak da istemiyoruz.”

‘Duyarlılık birkaç gün sürüyor’

Kadın cinayetlerinde oluşan duyarlılığın birkaç gün sürdüğü eleştirisine yer verilen açıklamada kadına yönelik şiddetin toplumsal travmaya yol açtığına dikkat çekildi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının önemine değinilen açıklamada “Bizler, bir kez daha kadınların yaşam hakkına yönelik sistematik hal alan kadın cinayetlerinin önlenmesi için yasaların eksiksiz uygulanmasını; önleyici, koruyucu tedbirlerin alınmasını, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Kadınların yaşam hakkının korunmasının devletin görevi olduğunu vurgulayarak, bu sorumluluğun yerine getirilmesini istiyoruz” denildi.

‘Devlet İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekerek kadınları daha da korumasız bıraktı’

Açıklamada İstanbul Sözleşmesi‘ne de değinilerek şu ifadelere yer verildi:

“Ancak iktidar kadına yönelik şiddetle samimi ve etkin bir mücadele yerine, tam tersi kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı çekerek kadınları daha da korumasız bırakmıştır. Bu nedenle öncelikle iktidarı İstanbul Sözleşmesi’ne tekrar imza vermeye çağırıyoruz.”

‘Devlet kadını her alanda güçlendirmekle görevli’

Kadın cinayetlerinde ceza indirimi yapılmamasını istediklerinin belirtildiği açıklama Karakoçan Dayanışma İnsiyatifi bu konuda yasal düzenleme yapılması talebinde bulundu. Açıklamanın devamında şu taleplere yer verildi:

“Kadının insan hakları için mücadele eden biz Karakoçanlılar olarak bir kez daha kadınların yanında mücadelemizi sürdüreceğimizi vurguluyor, Remziye Apaydın’ı katleden zanlının en ağır cezayı alması için yasal sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Açıkça ve yüksek sesle ‘Artık yeter!’ diyoruz:

  • Kadınların hayatı ölüme değil, yaşama adanmıştır.
  • Remziye Apaydın için çok üzgünüz. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
  • Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerini lanetliyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine son verilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz.

Karakoçan dayanışma inisiyatifi

İmzacılar;

  1. Pamuklu – Seymamudan Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği
  2. Keklik Köyü Dayanışma ve Kültür Derneği
  3. Kocadayı (Köçet) Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği
  4. Çakan Köyü Dayanışma Derneği
  5. Çelebi Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği
  6. Kavalcık (Arpesi) Köyü Sos. Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
  7. Koçyiğitler Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği
  8. Alabal Köyü (Beroj) Dayanışma Derneği
  9. Akpınar (Kanisipi) Köyü Derneği
  10. Yıldız (Norput) Köyü Sosyal Yardımlaşma Kültür Derneği
  11. Gümüşakar (Şamani) Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği
  12. Kuşbayırı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği
  13. Bazlama (Karsini) Köyü Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği
  14.  Karakoçan Alevi Kültür ve Dayanışma Derneği
  15. Sarpuca (hamur kesen) Derneği
  16. Karakoçan Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi
  17. Karakoçan Esnaf ve Sanatkarlar Odası
  18. Ankara/Karakoçan ve Yöresi Dayanışma ve Kültür Derneği
  19. Avrupa Beydere Dostluk ve Dayanışma Derneği

Son dört ayda en az 99 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Türkiye’de son dört ayda erkekler en az 99 kadını öldürdü. Geçen ay en az 52 kadın erkek şiddetine maruz kaldı. 38 kadın erkekler tarafından seks işçiliğine zorlandı. Rakamlar bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği Erkek Şiddeti Çetelesi’nden:

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.