ManşetMedya-İnternetTürkiye

Rekabet Kurulu’ndan Google’a para cezası

0

Arama ve turizm sorgularında kendi hizmetlerini bu alanlarda hizmet veren diğer şirketlerin önüne koymakla suçlanan Google hakkında başlatılan Rekabet Kurulu soruşturmasında karar açıklandı.

Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklamada soruşturma sonucunda Google’a 296 milyon 84 bin 899 lira 49 kuruş idari para cezası verilmesine karar verildiği belirtildi.

Açıklamada “Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc.’ten oluşan… Google’ın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine, dolayısıyla adı geçen ekonomik bütünlüğe idari para cezası verilmesine karar verildi” ifadeleri kullanıldı.

Rapor sunması gerekecek

Açıklamada ihlali sonlandırmak ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesini temin etmek için Google tarafından yapılması gerekenler ise şu şekilde aktarıldı:

  • Gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6 (altı) ay içerisinde, rakip yerel arama hizmetleri ve rakip konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında Google’ın kendi ilgili hizmetlerinden dezavantajlı olmayacakları koşulları sağlamasına,
  • Google’ın ilk uyum tedbirinin uygulanmaya başlamasından itibaren beş yıllık süre boyunca ve yılda bir periyodik olarak Kurum’a rapor sunmasına gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, karar verilmiştir.

2020’de iki büyük ceza kesilmişti

Rekabet Kurulu Google’a ve bağlı olduğu şirketlere 2020 yılında iki büyük ceza daha kesmişti.  İlk ceza Google’ın arama hakimiyetini kullanarak çevrimiçi pazardaki faaliyetleri zorlaştırdığı gerekçesiyle kesilen 98 milyon liralık cezaydı.

197 milyon liralık bir cezayı da Adwords reklamları nedeniyle kesmişti. Açıklanan kararda “genel arama sonuçlarının en üstüne, reklam niteliği belirsiz olarak ve yoğun bir şekilde metin reklamlarına yer vererek kendisine reklam geliri getirmeyen organik sonuçların içerik hizmetleri pazarındaki faaliyetlerini zorlaştırmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği” söylenmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.