Doğa MücadelesiManşet

REİS A.Ş. köylüleri yine tehdit etti

0

Zonguldak Devrek’e bağlı Çaydeğirmeni beldesindeki Devrek Çayı üzerinde,  Çayaltı 1 ve 2 adlı iki hidroelektrik santralin (HES) yapımına başlayan REİS A.Ş., HES yapımına karşı çıkan köylüleri önce tehdit etti, ardından ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için mahkemeye başvuran köylülere, ’30 milyonluk zararı kendilerinden tazmin edecekleri’ yönünde bir ihtarname gönderdi.

Screen shot 2014-09-29 at 14.51.13

Devrek Çayı üzerinde yapılması planlanan Çayaltı 1 ve 2 HES projeleri, bölge köylülerinin yoğun tepkisiyle karşılanmış; köylüler hem sularının ellerinden alınacağı, hem de çayın üzerinde bulunan ve birçok köye ulaşımı sağlayan Bük Köprüsü’nün altında çalışan iş makineleri köprü ayaklarına zarar verdiği için inşaatın durdurulması amacıyla eylemler yapmışlardı.

Eylemlerin ardından REİS A.Ş., internet üzerinden yayın yaptığı bir haber portalında, “Gerektiğinde dövüşmesini de iyi biliriz” başlığını taşıyan bir tehdit haberi yayımlamıştı.

Bölge sakinlerinin, proje hakkında verilen ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için açtığı davanın ardından REİS A.Ş., köylülere daha önce görülmemiş bir ihtarname gönderdi.

Şirket adına Ankara 56. Noterliği’nde 11 Eylül 2014’te hazırlanan ihtarnamede, mahkemenin çalışmaları durdurması halinde ortaya çıkacak yaklaşık 30 milyon liralık zararların köylülerden tazmin edilebileceği belirtiliyor. Yazıda, “Davacı olduğunuz Zonguldak İdare Mahkemesi’nin 2014/937E ve 2014/944E sayısındaki haksız talebinizin kabulü halinde müvekkil şirketin uğrayacağı zararlar –ki şimdilik 30.000.000.00 TL’ye tekabül edecektir- tazminini talep etme hakkımızı saklı tuttuğumuzu ihtar ve beyan ederiz” ifadesi yer aldı. Tebligat 14 kişiye gönderildi. Bu kişiler arasında AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar’ın babası Celal Ulupınar’da yer aldı.

Köylüler, tebligatın kendilerine ulaşmasının ardından Bük Köprüsü üzerinde bir basın açıklaması yaparak durumu protesto etti. Yapılan açıklamada, tebligatın açıkça bir tehdit olduğu vurgulanarak, davayı Çevre Şehircilik Bakanlığı’na açtıklarını, şirketin bir zararı olması durumunda bunu izni veren bakanlık tarafından karşılanması gerektiği belirtildi.

Zonguldak Ereğli’de yaşayan avukat Yakup Okumuşoğlu, Radikal’den Serkan Ocak’a yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu ve menfaatleri zarar gören herkesin dava açabileceğini hatırlatarak, tebligatla ilgili şu yorumda bulundu: “Müvekkillerimiz, HES projelerinin yaşam alanlarına zarar vereceği, doğal yapıyı bozacağı gerekçesiyle verilen ÇED olumlu kararının iptali için dava açtı. Onaylanan imar planları da dava konusu edildi. Davalardan biri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, diğeri Zonguldak Valiliği’ne açıldı. Davaların esas tarafları bakanlık ve valiliktir. Şirket, müvekkillerimize ihtarname göndererek ekonomik yönden büyük bir zarara uğratmakla tehdit etmiştir. Daha önce de müvekkillerimize, “Dövüşmeyi de iyi biliriz” diyerek de gözdağı vermişlerdi. Amaçları nedir bilmiyoruz…”

(Radikal/ Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.