Günün ManşetiHafta SonuLGBTİ+Manşet

“Red” ana temalı 4. Mersin Onur Haftası programı belli oldu

0

9 – 14 Temmuz 2018 tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan 4. Mersin Onur Haftası’nın programı açıklandı. Mersin Onur Haftası Hazırlık Komitesi tarafından açıklanan ve bu sene ana teması “Red” olarak belirlenen programda yok yok.

“Havada, karada, denizde, her yerdeyiz” şiarı ile duyurulan etkinlikler Onur Yüzüşü ile başlayıp Onur Yürüyüşü ile tamamlanıyor.

Mersin Onur Haftası Hazırlık Komitesi bileşenlerinden Muamma LGBTİ İnisiyatifi üyesi Gizem’den programın detaylarını Yeşil Gazete okurları ile paylaşmasını istedik.

4. Mersin Onur Haftası programını Muamma LGBTİ’den Gizem ile konuştuk

Onur Yüzüşü ile açılma

Bu sene Onur Haftası’nı Onur Yüzüşü ile açıyoruz. 9 Temmuz Pazartesi sabahı 10:00’da, Mezitli 100. Yıl Parkı’nda buluşup denize gireceğiz. Bu sene Onur Haftasında, “Karada, havada, denizde, her yerdeyiz” şiarı ile yola çıkıyoruz. “Onur Yüzüşü ile açılıyoruz” diye tanımladık bu faaliyetimizi.

Aynı gün saat 18:00’de bir sergimiz var Ahmet Karabulak Sanat Atölyesi’nde. 2018 Mersin Onur Haftası’nı geçtiğimiz aylarda intihara zorlanan ve intihar ederek aramızdan ayrılan arkadaşımız Elif’e ithaf ediyoruz. Bu nedenle “Gece” sergisinde Elif’e yönelik çalışmalar yer alacak. Bu yolla onu yaşatmaya devam edeceğimizi umuyoruz. Hem Elif’e hem de tüm dünyada intihar etmeye zorlanan, nefret cinayetine kurban giden transları da bu sergi ile anacağız.

İlk gün son etkinlğimiz ise Açılış Maçı. Merada Halı Saha’da saat 20:00’de başlıyor maç. Muamma LGBTİ’nin organze ettiği bir açlış maçı ile ilk günü tamamlıyoruz. Muamma, heteroseksizme karşı mücadele eden bir futbol takımı.

Erkekliği Reddediyoruz

Onur Haftası’nın ikinci günü “Erkekliğin Reddi” başlıklı bir forum ile başlıyor. Tevfik Sırrı Gür (TSG) Stadyumunun hemen arkasında bulunan Par Cafe’de gerçekleşecek “Erkekliğin Reddi” forumu. Bu forumda heteroseksizmden, transseksizmden, normativiteden dolayı sorunlar yaşayan ve bunlarla mücadele etmek zorunda kalan erkeklik deneyimlerinin sohbeti söz konusu olacak. Erkeklik aslında kendi içinde birçok erkliğin, erkekliğin birbirini hiyerarşik biçimde ezdiği bir alan. Bu yüzden eşcinsel, biseksüel ve trans erkekler de erkeklik eleştirisi yapacak.

Günün ikinci etkinliği “Reddi Lubun”. Chat Noir Cafe’de saat 18:00’de başlıyor. Aslında burada Yaşayan Kütüphane’den esinle LGBTİ+ ile ilgili mitler ve asıl gerçekler olarak tanımlayabileceğimiz bir oturum. LGBTİ+ ların her biri ayrı bir masaya oturup kendi kimlikleri nedeniyle maruz kaldıkları ayrımcılıkları paylaşma imkanı bulabilecek. Önyargıyı olduğu yerde ve yüzyüze iletişim ile yok etmeye çalışacağımız bu etkinlikte Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve + arkadaşlar kendi masalarında insanların onlara sürekli sorduğu soruların cecaplarını vermeye çalışacak.

Bir Reddediliş Masalı: Çirkin Ördek

Onur Haftası’nın üçüncü gününe masal anlatımı ve atölyesi ile başlıyoruz. “Bir Reddediliş Masalı: Çirkin Ördek ve Kendi Kuğularımızı Bulabilmek” olarak adlandırdık etkinliği. Park Cafe’de saat 15:00’te başlayacak. Masalı ve sonrasındaki atölyeyi de zaten sen düzenliyorsun. Detay bilgi vermeyi sana bırakıyorum bu nedenle ?

Editörün notu: Clarissa Pinkola Estes’in beni de hikaye anlatıcısı olmaya cesaretlendiren kitabı “Kurtlarla Koşan Kadınlar”dan ilham aldım aslında atölyeyi. Onur Haftası teması olarak “Red” seçildiği anda aklıma geldi. Kitapta Estes, “Çirkin Ördek Yavrusu”nu kendi kurgusu ile aktardıktan sonra “reddedilme, dışlanma, buna karşı mücadele etme ve kendi sürüsünü bulma” hakkında detaylı bir analiz ortaya koyuyor. Biz de masal sonrası kendi dışlanmışlıklarımızı paylaşıp kendi yolculuğumuzu aktaracağız etkinliğe gelenler ile.

Günün ikinci etkinlği, “Islanıyoruz: Güllüm Bir Bilgi Yarışması”. Saat 18:00’de Barış Meydanı’ndan gerçekleştireceğiz. İçi su dolu balonların hepimizi bu sıcak Temmuz ayı Mersin’inde hepimizi serinleteceğini umduğumuz keyifli bir bilgi yarışması olacak. Kura ile seçilen arkadaşlarımıza sorular yönelteceğiz. Bilmez ise ilgili arkadaşımızın üzerine boca edeceğiz içi su dolu balonu. Soruyu bilirse de balonu ona teslim edeceğiz ki dilediği arkadaşını ıslatma imkanına sahip olsun!

İşgal Podyumu: Yasaklara Karşı Sokaklardayız

Perşembe günü, “İşgal Podyumu” ile başlıyor. “Yasaklara karşı sokaklardayız. Hayatın her yerindeyiz” anlayışı ile saat 17:00’de Forum AVM içinde gerçekleştirmeyi planladığımız bir etkinlik İşgal Podyumu. Bu podyumda LGBTİ+ lar olmak istedikleri şekilde ve içlerinden gelen kostümlerle sokaklarda olacak, Forum alışveriş merkezinde de gezintiye çıkacaklar.

Perşembe’nin diğer etkinliği ise Ritim Atölyesi. Yedirenk Koro’nun gerçekleştirdiği bir etkinlik bu ve Mersin Onur Haftası’nı takip edenlerin yakından bileceği gibi artık geleneksel hale de geldi. Yedirenk Koro’da kadın ve lgbtilerin birlikte şarkı söylediği bir koro. Bizlere yasaklanan sokaklarda gerçekleştireceğiz ve homofobi, bifobi, transfobiye karşı güçlü bir ses çıkarma imkanı bulacağız.

Yerel Örgütler Mersin’de Buluşuyor

13 Temmuz Cuma günü, Travma Odaklı Psikososyal Destek Grubu’nun organize ettiği, “Kendini Reddetme, Kabullen” etkinliğimiz var. Bu kapalı bir etkinlik olarak planlandı. Travma Odaklı Psikososyal Destek Grubu  etkinliği “15-25 yaş veya 18-30 yaş aralığına kendini reddet, kendini kabullen üzerine konuşmak. Bunu konuşurken toplumsal cinsiyet inşaasını, deneyimlerimizi, toplumun bize dayattığı şeylere bir dönem neden benzemek istediğimizi konuşuyor oluruz diye  düşündük.” şeklinde özetliyor.

Günün ikinci etkinliği Mersin Onur Haftası’na Türkiye’nin çeşitli yerlerinden katılan yerel örgütlerle ortak çalışacağımız Yerel Örgüt Buluşması. Bunu da her Onur Haftası’nda yapmaya özen gösteriyoruz. Bu oturumda yereldeki mücadeleleri, zorlukları ve kazanımları konuşma imkanı bulacağız.

Buluşmaya bu sene Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi. Antalya Biz Topluluğu, Adana LGBT Dayanışma, Gaziantep ZeugMadi, Diyarbakır Keskesor, İstanbul Onur Haftası Komisyonu ve ODTÜ LGBT Dayanışma’dan katılımlar olacak.

Onur Yürüyüşü ile karada, havada ve denizde LGBTİ görünürlüğümüzü şahlandırıyoruz

Cumartesi günü de 4. Geleneksel Mersin Onur Yürüyüşü’nü gerçekleştireceğiz.  Yasaklara, baskılara, tehditlere karşı kazandığımız alanları terketmeyeceğimizin güçlü bir temsili olacak her zaman olduğu gibi Onur Yürüyüşü. Bu sene karada, havada ve denizde LGBTİ görünürlüğümüzü şahlandıracağız.

Ve Onur Haftası finalini gene her sene olduğu gibi tekne partisi ile gerçekleştireceğiz.

Sosyal medya paylaşımlarında da #4MOH ve #ReddineRed hashtaglerini seçtik. Tüm Yeşil Gazete okurlarından bu hashtagler ile paylaşım yapmalarını da rica ediyor ve herkesi 4. Mersin Onur Haftamıza bekliyoruz.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.