DünyaDoğaManşet

Rapor: Ülkelerin GSYİH büyümelerinde doğaya verilen zarar da hesaplansın

0

Birleşik Krallık‘ta hazırlanan bir raporda, doğal dünyanın yıkımını durdurma taahhütleri çerçevesinde ulusların ekonomik büyümeyi bir başarı ölçütü olarak yeniden değerlendirmeleri uyarısı yapıldı ve büyüme hızı ölçerken, doğaya verilen zararların da hesaplanması istendi.

Euronews‘in aktardığına göre, İngiliz hükümetinin de desteğiyle kaleme alınan raporda eko-sistemlerin, ekonomik karar alma mekanizmasının merkezine yerleştirilmesinin kesinlikle gerekli olduğu vurgulandı.

600 sayfadan oluşan raporda, yeni bir küresel biyolojik çeşitlilik anlaşması üzerinde uzlaşmak için bu yıl Çin‘de toplanacak olan ülkelere ormanları, okyanusları ve diğer doğal kaynakları korumanın getireceği finansal faydaları göz ardı etmemeleri istendi.

Araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi öğretim görevlisi Partha Dasgupta “Doğa bizim evimiz, iyi bir ekonomi, bizim doğayı daha iyi değerlendirmemizi zorunlu kılıyor” diyerek raporu özetledi.

‘Ekonomik faaliyetler doğa ve eko-sistemlere uygun olmalı’

Rapor, bütün ülkelere ekonomik faaliyetlerin doğa ve eko-sistemlere uygun gerçekleşmesini garanti altına almak için gerekli tüm önlemlerin alınması çağrısında bulunuyor.

Dünyada ülkelerin zenginliğini ve gelişmişliğini belirleyen gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) veya ekonomik büyüme gibi kriterler yerine doğanın daha iyi korunmasını da garanti altına alacak farklı kriterlerin artık tartışmaya açılması istenen raporda, “GSYİH ölçüleri doğal çevre de içinde olmak üzere doğanın amortismanını değerlendirmeye almıyor” denildi.

Raporda, ekonomik başarı ölçüsünde, doğanın korunmasıyla birlikte sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkınmanın gerçekleşebileceği vurgusu yapıldı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.