ManşetDünyaİklim Krizi

Rapor: Doğal gaz boru hatlarında atıl varlık riski 485 milyar dolar

0

Global Energy Monitor’un (Küresel Enerji Takipçisi, GEM)bugün paylaştığı rapora göre, küresel ölçekte 70.900 kilometre uzunluğunda boru hattı inşa edilirken, inşaat aşamasına geçmemiş 122.500 km’lik boru hattı proje aşamasında bulunuyor. Bu projelerin toplamının 485,8 milyar dolar değerinde sermaye harcaması oluşturduğu tahmin ediliyor.

Rapora göre 10.209 km uzunluğunda işleyen boru hattı bulunan Türkiye’de  de 4113 km’lik boru hattı projesi iptal edilmiş durumda ve planlama aşamasında boru hattı projesi 734 km uzunluğunda.

Dünyada doğal gaz projelerinin başını ABD, Avustralya, Çin, Hindistan ve Brezilya çekiyor.

Net sıfır hedefine tehdit

GEM araştırmacısı Baird Langenbrunner araştırmaya ek olarak şunları söyledi: “Planlama aşamasındaki yaklaşık yarım trilyon dolarlık doğal gaz boru hattı projesi de dünya yenilenebilir kaynaklara geçtiğinde âtıl varlık haline geleceğinden ekonomik olarak hiçbir anlam ifade etmiyor.”

Raporda, pandemi etkisiyle doğal gaz borusu inşaatlarında düşüş yaşansa da bu durumun geçici olduğu söylenirken, atıl varlık riskinin “1,5 derece” ve “Net Sıfır” hedeflerine ters düştüğünün altı çizildi.

Raporda şu bilgilere de yer verildi:

  • 2021 yılında küresel ölçekte işletmeye alınan boru hattı projeleri 1996’dan bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti ve doğal gaz ağına yalnızca 6.500 km’lik doğal gaz boru hattı eklendi. Bu düşüşün önemli kısmı, küresel salgının yol açtığı ekonomik ve lojistik kaostan kaynaklandı. 2022’de işletmeye alınması planlanan 36.800 km’lik projenin yanı sıra, 2023 ile 2030 yılları arasında işletmeye alınması planlanan 59.500 km’lik yeni projelerin hayata geçirilmesiyle, küresel doğal gaz ağı, büyük ölçekli ve hızlı bir genişlemeye hazırlanıyor.
  • Küresel doğal gaz boru hattı geliştirme projelerinde öncü rolü Çin oynuyor. Çin’de 26.300 km uzunluğunda doğal gaz iletim boru hattının inşası devam ediyor. Bunun yanı sıra ülkenin, inşaat aşamasına geçmemiş ve proje aşamasında bulunun 29.800 km’lik boru hattı planı bulunuyor. İnşa halinde ve proje aşamasındaki boru hatlarının âtıl varlık riski 89,1 milyar doları buluyor. Çin’de proje aşamasındaki bu yüksek artış, Rusya‘da faaliyet gösteren Gazprom‘dan sonra dünyanın en büyük ikinci gaz boru hattı geliştiricisi olan ve yeni kurulan PipeChina holdinginin yönetiminde gerçekleşiyor.
  • Hindistan, küresel ölçekte doğal gaz boru hattı geliştiren ülkeler arasında ikinci sırayı alıyor. Hindistan’da inşa aşamasında 16.200 km’lik ve planlama aşamasında 2.200 km’lik boru hattı projesi bulunuyor. İnşa ve planlama aşamasındaki projelerin âtıl varlık riski 14,7 milyar dolar değerinde.
  • Avustralya, 2020 yılında benimsediği doğal gaz merkezli ekonomik toparlanma planını sürdürüyor. Bu plan doğrultusunda Avustralya’da 12.200 km uzunluğunda doğal gaz boru hattı projesi bulunuyor; ancak günümüzde bu projelerin yalnızca 600 km’lik bölümü inşa halinde. İnşa ve planlama aşamasındaki projelerin âtıl varlık riski 18,6 milyar dolar değerinde.
  • ABD‘de, 2020 ile 2021 yılları arasında sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerin muhalif duruşu ile yasal ve düzenleyici çerçevede yaşanan değişiklik sonucunda birçok yüksek profilli boru hattı iptal edildi. Ancak, günümüzde, ABD’de yaklaşık 47,6 milyar dolar değerinde botu hattının geliştirme aşamasında ve ABD’nin 2022 yılında dünyanın lider doğal gaz ithalatçısı olması öngörülüyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.