İklim Kaosunda Bankacılık raporuna göre; sınırlandırılmasına yönelik Paris Anlaşması‘ndan bu yana fosil yakıt endüstrisine yaklaşık 7 trilyon dolar (225 trilyon 768 milyar TL) fon aktardı.
2016 yılında Paris‘te yapılan görüşmelerin ardından 196 ülke, karbon emisyonlarının bir sonucu olarak küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin en fazla 2C üzerinde sınırlamak için bir anlaşma imzaladı; büyük ölçüde değişen bir iklimin en kötü etkilerini önlemek için ideal sınır 1.5C olarak belirlendi.
‣Paris Anlaşması nedir?

O zamandan bu yana pek çok ülke karbon emisyonlarını azaltma sözü verdi, ancak son araştırma özel çıkarlarla bankaların petrol, gaz ve kömür şirketlerine para aktarmaya devam ettiğini ve bu paraları faaliyetlerini genişletmek için kullandıklarını gösteriyor.
Guardian‘ın aktardığına göre; geçen hafta yayınlanan bir anketin sonuçlarına göre, dünyanın en seçkin iklim bilimcilerinin 10’da sekizi küresel ısınmanın en az 2.5C olacağını öngörüyor – bu sonucun uygarlık için yıkıcı sonuçlara yol açması bekleniyor.
Bu yıl 15. baskısı yapılan İklim Kaosunda Bankacılık raporu için araştırmacılar, dünyanın en büyük 60 bankasının 4 bin 200’den fazla fosil yakıt firmasına ve Amazon ile Kuzey Kutbu‘nun tahrip edilmesine neden olan şirketlere verdiği kredileri analiz etti.
Bu bankaların petrol, kömür ve gaz şirketlerine 6,9 trilyon dolar finansman sağladığı ve bunun neredeyse yarısının (3,3 trilyon dolar) fosil yakıtların fonlanmasına gittiği tespit edildi.
Rapora göre, birçok büyük bankanın Net Sıfır Bankacılık İttifakı‘nın bir parçası olarak emisyonları azaltmaya yönelik çalışma sözü vermesinden iki yıl sonra, 2023’te bile fosil yakıt şirketlerine yönelik banka finansmanı 705 milyar dolardı ve bunun 347 milyar doları genişlemeye gitti.
Rapora göre ABD bankaları, 2023 yılında sağlanan toplam 705 milyar doların yüzde 30’una katkıda bulunarak fosil yakıt endüstrisinin en büyük finansörleri oldu. JP Morgan Chase, 2023 yılında fosil yakıt şirketlerine 40,8 milyar dolar sağlayarak dünyadaki bankalar arasında en fazla desteği veren banka olurken, Bank of America üçüncü sırada yer aldı. Dünyanın en büyük ikinci fosil yakıt finansörüyse 37,1 milyar dolar sağlayan Japon bankası Mizuho oldu.
Londra merkezli Barclays 24.2 milyar dolarla Avrupa’nın en büyük fosil yakıt finansörü olurken, onu 14.5 milyar dolarla İspanyol Santander ve 13.4 milyar dolarla Alman Deutsche Bank izledi. Rapora göre, genel olarak, Avrupa bankaları 2023 yılında toplam fosil yakıt finansmanının dörtte birinden biraz fazlasını sağladı.

– Fotoğraf: Sebastião Moreira/EPA
‘Buna bir son verilmeli’
Çalışmayı kaleme alan Indigenous Environmental Network‘ün Yönetici Müdürü Tom BK Goldtooth şunları söyledi:
“Fosil yakıt finansörleri ve yatırımcıları iklim krizinin ateşini yakmaya devam ediyor. Fosil yakıt endüstrisi ve bankacılık kurumlarının yanlış çözümlere yaptığı yatırımlar, nesiller boyu süren sömürgecilikle birleştiğinde, Toprak Ana üzerinde yaşayan tüm akrabalar ve insanlık için yaşanmaz koşullar yaratıyor.
Yerli halklar olarak iklim felaketinin ön saflarında yer almaya devam ediyoruz ve fosil yakıt endüstrisi, çıkarımlarını sürdürmek için topraklarımızı ve bölgelerimizi kurban bölgeleri olarak hedef alıyor. Kapitalizm ve onun çıkarıma dayalı ekonomisi, Toprak Ana’mıza karşı sadece daha fazla zarar verecek ve yıkımı sürdürecektir ve buna bir son verilmelidir.”