DünyaEnerjiManşet

Putin: Türkiye’de büyük bir doğal gaz merkezi kurabiliriz

0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir PutinRusya Enerji Haftası kapsamında düzenlenen konferansta “Avrupa’ya tedarik için Türkiye’de büyük bir doğalgaz merkezi kurabiliriz” dedi.

Rusya’nın Kuzey Akım’dan gaz tedarikini Karadeniz‘e yönlendirebileceğini söyleyen Putin, “Rusya, önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında Avrupa’ya enerji kaynakları tedarik etmeye hazır. Bunu isteyip istemediklerine onların karar vermesi gerekiyor, top onların sahasında” diye konuştu.

Sızıntı için ‘uluslararası terör’ açıklaması

Rusya lideri, Rus doğalgazını Baltık Denizi’nden Avrupa ülkelerine iletmesi için tasarlanan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında sızıntı yaşanmasına neden olan patlamaları ‘uluslararası terör eylemi’ olarak tanımladı.

Rusya Kuzey Akım-1 gazını kesti, Avrupa’da fiyatlar yüzde 30 arttı
Kuzey Akım boru hattında dördüncü sızıntı
North Stream sızıntısı: Benzeri görülmemiş bir iklim ve çevresel etkisi olabilir

Şu anda Türkiye’ye Mavi Akım ve Türk Akım üzerinden gaz akışı sağlanıyor. Rusya Devlet Başkanı bugünkü toplantıdan hemen sonra Astana’ya geçecek ve orada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirecek.”

 ‘Petrol ve gazın zararına yeşil enerjiyi teşvik ediyorlar’

Avrupa’nın yaşadığı enerji krizine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Putin,  Putin, ‘Avrupalıların bu kış karşı karşıya olduğu yüksek enerji fiyatlarıyla Rusya’nın hiçbir ilgisi olmadığını’ savundu. Kuzey Akım 2’de sağlam kalan hat üzerinden Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatı gerçekleştirebileceklerini belirten  Vladimir Putin, Batı’yı ‘küresel enerji krizini körüklemek’ ile suçladı; yaptırımlara rağmen Rusya’nın petrol üretimini ve ihracatını 2025 yılına kadar mevcut seviyelerde tutmayı planladığını söyledi.

Yenilenebilir enerji konusunun ‘politikleştirilmemesi’ gerektiğini dile getiren Rusya lideri, Avrupa Birliği’ni (AB) ‘petrol ve gaz gelişiminin zararına yeşil enerjiyi teşvik etmekle’ suçladı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.