DünyaEkolojiManşet

Kuzey Akım boru hattında dördüncü sızıntı

0

Rusya gazını Avrupa‘ya taşıyan Nord Stream (Kuzey Akım) 1 ve 2 boru hatlarında sızıntı yapan noktaların sayısı dörde çıktı. İsveç, son sızıntının Kuzey Akım 2 hattında tespit edildiğini duyururken, Danimarka da  karasularından geçen boru hattında iki  farklı yerden sızıntı olduğunu bildirdi.

AB, ABD ve NATO, hasarın kasten verildiğine yönelik açıklamalar geliyor ancak doğrudan Moskova suçlanmıyor. Kremlin ise kendi boru hattına sabotaj düzenlemenin “aptalca” ve “tahmin edilebilir” olduğunu savunuyor; “sızıntı olan bölgenin ABD istihbaratının kontrolünde olduğunu” iddia ederek sorumlunun ABD olabileceğini ima ediyor.

BBC‘ye konuşan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi’nden Andrey Kortunov,  “Rusya’nın kendi malına zarar vermesinin çok mantıklı olmadığını” söyledi. Kortunov, “Rusya için Avrupalıların hayatını zorlaştıracak başka yollar da var. Altyapıya böyle zarar vermeden de gaz akışını kesebilirler” dedi.

Nord Stream sızıntısı: Benzeri görülmemiş bir iklim ve çevresel etkisi olabilir

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki ilk sızıntılar hafta başı ortaya çıkmıştı. Her iki boru hattı da şu anda aktif değil. Kuzey Akım 2 hattı projesi Rusya Ukrayna’yı işgal ettiğinde Almanya tarafından rafa kaldırılmıştı. Rusya da Kuzey Akım 1 boru hattını bakım yapılacağı gerekçesiyle kapattı. Ancak her iki boru hattı da doğalgazla dolu.

Sismoloji uzmanları da, sızıntıların ortaya çıkmasından önce su altında patlamalar olduğunu bildirdi. İsveç Ulusal Sismik Araştırmalar Merkezi’nden Bjorn Lund, “Bunların patlama olduğuna şüphe yok” dedi.

Sızıntılara çok büyük ihtimaller sabotajın neden olduğunu söyleyen Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü’nden Mike Fulwood, “Su altındaki bir boru hattında sızıntı nadir görülür. 18 saat içinde 3 sızıntıysa büyük bir tesadüf” diye konuştu.

Norveç altyapıyı korumak için orduyu göreve çağırdı

Sızıntıların ardından, şu anda Avrupa’nın en büyük doğalgaz tedarikçisi haline gelen Norveç, önemli altyapı tesislerini korumak için orduyu görevlendireceğini duyurdu.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, düzenlediği basın toplantısında ordunun doğalgaz ve petrol tesislerinde “daha görünür” olacağını ve “herhangi bir saldırının müttefiklerle ele alınacağını” belirtti.

Norveç devlet enerji şirketi Equinor da, güvenlik önlemlerini artırdığını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise kritik altyapı tesislerinin korunmasını sızıntıya en yakın ülke olan Danimarka’nın savunma bakanıyla görüştüklerini belirtti.

Kuzey Akım 1 boru hattı, Rusya’nın St Petersburg kenti yakınlarından başlayıp, Baltık Denizi’nin altından 1200 kilometre boyunca Almanya’nın kuzeydoğusuna uzanıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.