Dünya

Protestolar Ürdün kabinesinin sonunu getirdi

0

Tunus ve Mısır’ın ardından protestolara sahne olan Ürdün’de Kral Abdullah, hükümeti feshettiğini açıkladı.

Kral Abdullah, varlıklı bir siyasetçi olarak bilinen başbakan Samir Rifai’yi görevden alarak eski askeri danışmanı Maruf Bakit’ten yeni kabineyi kurmasını istedi.

Kral, Bakit’ten gereken siyasi reformları uygulamaya sokmasını istedi.

Başkent Amman’da geçen hafta yoksulluk ve işsizliğe karşı binlerce kişi sokağa dökülmüş, ülkenin siyasi özgürlüklerden yoksun olduğu dile getirilmişti.

Ürdün’deki göstericiler, Mısır ve Tunus’taki protestolardan ilham alırken, artan petrol ve gıda fiyatlarından ve siyasi reformların yavaş ilerlemesinden sorumlu tuttukları Başbakan Samir Rifai’nin istifasını istiyorlardı.

Maruf Bakit, daha önce de başbakanlık ve İsrail büyükelçiliği görevlerinde bulunmuştu.

Londra’daki City Üniversitesi Orta Doğu çalışması profesörü Rosemary Hollis, “Bakit’in başbakanlığa atanmasının, siyasette özgürleşme olarak yorumlanamayacağını, zira Bakit’in önceki başbakanlık döneminde reformlardan bahsettiği halde fazla bir ilerleme sağlanamadığını” söyledi.

Esad: Hastalık gibi

Bölge muhabirleri Mısır’daki gelişmelerin, Orta Doğu ülkelerinde temkinli şekilde takip edildiğine dikkat çekiyor.

Ürdün’de İslamcı muhalefet hareketi, Mısır’daki protestoların bir tekrarını planlamadıklarını, ancak siyasi reform talep ettiklerini açıkladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da bir Amerikan gazetesine verdiği mülakatta, yaşananları, ülke liderlerinin bir şekilde ilgilenmeleri ve çözüm bulmalarının şart olduğu “bir tür hastalığa” benzetti.

Ancak Esad, Suriye yönetiminin halkın düşüncelerini yakından takip ettiğini de ekledi.

Libya, Cezayir, Yemen ve diğer Körfez ülkelerindeki yorumcular ise Mısır’da yaşananların tüm Orta Doğu’da domino etkisi yaratabileceği görüşünde.

Muaşir: Girişimler sekteye uğradı

Ürdün’ün eski Dışişleri Bakanı ve eski başbakan yardımcısı Mervan Muaşir, haftabaşında BBC’ye yaptığı açıklamada her ülkenin kendi koşullarına göre değerlendirilmesi gerektiğini, bir çok Arap ülkesinde asıl tepkinin hükümetlerin yetersizliğine olduğunu söylemişti.

Muaşir, 2004 yılında Başbakan yardımcısıyken 10 yıllık siyasi sosyal ve ekonomik reform projesi başlatmıştı.

Ancak Muaşir, tüm politik partileri bir araya getiren bu projenin, sahip oldukları ayrıcalıkları kaybetmek istemeyen bir siyasi elit tarafından görmezden gelindiğini ve şimdi bunun aşılması için reformların daha ciddiye alınması gerektiğini vurgulamıştı. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.