Profesör İştar Gözaydın gözaltına alındı

İdam ve şiddete karşı paylaşımları nedeniyle Gediz Üniversitesi’ndeki görevinden açığa alınan Profesör İştar Gözaydın gözaltına alındı.

Gözaydın’ın gözaltına alındığını Twitter’dan duyuran eşi İskender Savaşır, Gözaydın’ın sabah 06.00 sularında evden gözaltına alındığını belirtti.

Gözaydın, Gediz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı iken 21 Temmuz’da idama ve şiddete karşı paylaşımları nedeniyle üniversitedeki görevinden açığa alınmıştı.

Gediz üniversitesi 22 Temmuz’da yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılmıştı.

Gediz Üniversitesi’nden 14 gözaltı

Anadolu Ajansı, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı’nın yürüttüğü “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY)” yönelik operasyon kapsamında İzmir, İstanbul, Manisa ve Adana’da bazı adreslere sabah saatlerinde eş zamanlı operasyon düzenlendiğini duyurdu.

Operasyonlarda, kapatılan Gediz Üniversitesinde çalışan ve hakkında yakalama kararı bulunan 33 kişiden 14’ünün gözaltına alındığını belirtti.

Doğan Haber Ajansı, gözaltına alınanlar arasında iki profesör ile kapatılan Gediz Üniversitesi’nde çalışanlar olduğu bilgisini geçti.

Haberlerde isim listesi yer almadı.

İştar Gözaydın hakkında

1959 yılında İstanbul’da doğdu. 1977’de Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nden, 1981’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1982 yılında aynı fakültenin İdare Hukuku Anabilim dalı’nda araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 1986-1987 yıllarında Fulbright Bursu’yla ABD’de lisansüstü çalışmalarına devam etti. 1986’da Georgetown University International Law Institute’da devam ettiği A.B.D. hukuk sistemi üzerine sertifika programından sonra, 1987’de New York Üniversitesi’nden yüksek lisans; 1991’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden doktora derecesini aldı. 1997’de doçent, 2006’da profesör unvanlarını aldı.

Akademik çalışmaları din ve devlet ilişkileri, Türkiye’nin dış politikasında dinin rolü, dinsel ayırımcılık ve hukuk-siyaset ilişkileri üzerinde yoğunlaştı.

Helsinki Yurttaşlar Derneği kurucu üyesi.

Çok sayıda uluslararası ve ulusal yayını var. Kitaplarından bazıları: Diyanet: Türkiye Cumhuriyeti’nde Dinin Tanzimi, Müslüman Toplum, “Laik” Devlet: Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı, Bir Toplumda Bir arada Yasamak için Akılda Tutulması Gerekenlere Dair El Kitabı

Akademik çalışmaları dışında, kurucularından olduğu Açık Radyo 94.9’ta 1995’ten beri sürdürmekte olduğu programlarında, son yıllarda Johann Sebastian Bach üzerine yoğunlaşan “Mekanlar ve Çağlar içinde Ses” adlı bir müzik programının yapımcı ve sunuculuğunu sürdürüyor.

7 Haziran 2015 seçimleri öncesi cumhurbaşkanının seçimlere gölge düşürdüğünü belirterek siyasi partilere, medyaya, anayasal kurumlara ve hükümete çağrı yapan 76 akademisyen arasındaydı.

Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığı görevinde bulundu.

Gediz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı görevini sürdürürken açığa alındı. Sosyal medyadaki açıklamasında gerekçe olarak “Reteweetlediği iki Diken makalesi, idama ve şiddete karşı çıkan paylaşımlar” gösterildiğini belirtmişti.

Diken’de yer alan habere göre Gözaydın, açığa alınmasıyla ilgili: “İdama ve şiddete karşı durmayacaksak, insan onuruna sahip çıkmayacaksak; biz akademisyen ve insan olarak ne için varız ki?” demişti.

Gediz Üniversitesi 23 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan 667 KHK ile”Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY)”e ait ya da bağlantılı olduğu iddia edildiği” gerekçesiyle kapatılan 15 vakıf üniversitesi arasındaydı.

 

(Bianet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR