Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Prof. Murat Akova: Bayramdan sonra Türkiye’de Delta varyantı baskın hale gelecek

0
Türkiye’nin en büyük faz çalışması olan Sinovac Faz 3 çalışmasının koordinatörlüğünü de yürüten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Akova, Delta varyantına karşı uyardı.

‘Üç doz aşı bile yüzde yüz korumuyor’

Eğer önlemlere uyulmamaya devam edilirse Delta varyantın Türkiye’de de baskın hale gelmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret eden Akova, şöyle konuştu:

Şu anda vaka sayısının çok da önemi yok artık. Bayramdan sonra, Temmuz ayının sonuna kadar muhtemelen Türkiye’deki yaygın virüs Delta virüsü olacak. Aynı öngörü AB ülkeleri için de geçerli, Amerika da bu projeksiyonu yapıyor şu anda. Amerika’da ortaya çıkan yeni vakaların yüzde 50’si Delta varyantı. AB ülkelerinde de Delta vakalarının Ağustos başına kadar yüzde 90’a erişeceği düşünülüyor. Türkiye’de daha erken olur ama daha geç olmaz. Bütün korunma önlemlerini bırakıp üçüncü doz aşımızı da olalım, Delta’ya karşı da korunuruz diye düşünürseniz çok yanlış olur. Bütün aşılar, kaç doz olursanız olun Delta varyanta karşı kısmi koruma sağlıyor. Kendinizi korumaya devam etmediğiniz sürece, şu andaki aşılarla ne kadar aşılanırsanız aşılanın yüzde 100 koruma söz konusu değil.”

‘Bütün aşılar toplumsal bariyer için faydalı’

Batılı ülkelerle birlikte Türkiye’nin aşıya kolay eriştiğini ancak dünyada halen aşılanmamış milyarlarca insan olduğunu kaydeden Akova, “Nüfusu 1.5 milyar olan Afrika Kıtası‘nın sadece yüzde 2,5’i aşılandı. Bunun da yüzde sekseni Kuzey Afrika‘da. Sahra altı Afrikası‘nda, Güney Afrika‘yı bir tarafa koyarsak, aşılanma oranları yüzde 1’in altında. Buralardaki toplumsal bağışıklığa ulaşmak için çok sayıda aşıya ihtiyacınız var. Aşılamayı ne ile yaparsanız yapın, toplum içerisinde hastalığa bir bariyer koymuş oluyorsunuz. Ciddi hastalığı ölümü engellemiş oluyorsunuz. Toplumun yüzde 70’ten fazlası aşılandıktan sonra da artık asemptomatik, semptomatik enfeksiyonların çok önemi kalmıyor. Ama küçük gruplarda toplumun yüzde 10’unu aşıladınız, onların içinde asemptomatik olup aşılıyım diye ortalığa saçanlar olduğu sürece enfeksiyon bitmez.”

‘Türkiye’den de gerçek yaşam verisi çalışması çıkmalı’

Geçtiğimiz günlerde Şili’nin Sinovac aşısına dair yayınladığı yaklaşık 10,5 milyon aşılı kişiye dayanan gerçek yaşam verilerine benzer sonuçların, Türkiye’de de kolaylıkla yayın olarak yapılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Akova, Sağlık Bakanlığı’nın dünyanın en iyi elektronik takip sistemlerinden birine, e-Nabız’a sahip olmasının bu anlamda büyük bir avantaj olduğunu vurguladı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.