Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci: Üçüncü doz aşıyla enfeksiyon tamamen engellenebilir

Şu an Delta varyantının dominant durumda olduğunu kaydeden BioNTech’in kurucuları, 'Laboratuvar çalışmalarından aşımızın bu varyantı nötralize ettiğini biliyoruz. Zamanla antikorun azalması nedeniyle üçüncü, hatırlatıcı doz gerekli oluyor ve böylece Delta varyantına karşı tam koruma sağlanıyor' ifadelerini de kullandı.

Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşının mucidi ve BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, iki doz aşının ağır koronavirüs enfeksiyonlarını önlediğini belirtti.

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, üçüncü doz aşıyla da enfeksiyonun tamamen engellenebileceğini söyledi.

‘Hatırlatıcı doz gerekli oluyor’

Kathimerini‘ye gazetesine konuşan BioNTech kurucuları, aşının delta varyantı üzerindeki etkisine de şöyle değindi:

Delta varyantı şu an dominant varyant konumunda. Laboratuvar çalışmalarından aşımızın bu varyantı nötralize ettiğini biliyoruz. Zamanla antikorun azalması nedeniyle üçüncü, hatırlatıcı doz gerekli oluyor ve böylece Delta varyantına karşı tam koruma sağlanıyor.”

‘Vücudu değiştirecek hiçbir durum yok’

Üçüncü doz olmadan enfeksiyonların devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. Şahin ve Dr. Türeci, “İkinci doz aşıyla ağır vakaların önlendiğini biliyoruz ancak üçüncü doz hiç enfekte olmamayı sağlayacaktır” ifadelerini kullanırken, mRNA aşıları hakkında da bilgiler verdi:

mRNA teknolojisi genom hücrelerini değiştirmiyor. Vücudu değiştirecek hiçbir durum yok. Klinik testlerimizde 40 binden fazla insan aşılandı ve ayrıca dünyada da yüz milyonlarca insan aşılandı ve güvenlik verileri bize bunun güvenli olduğunu gösteriyor.”

‘Yakında kanserin aşılar ile tedavi olabileceğine inanıyorum’

Uğur Şahin, mRNA teknolojisi kullanılarak geliştirilecek kanser aşıları ile ilgili de şu açıklamalarda bulundu:

Bence yakında kanserin aşılar ile tedavi olabileceğine inanıyorum. Biz kök hücre ile 20 yıldan fazla zamandır çalışıyoruz ve bu teknoloji ile ilgili verilere de sahibiz. Dört yıl önce bir araştırma yayınladık ve melanoma hastaları ile ilgili çalışmalar yaptık. Şimdi de yüzlerce hastalarla deneme çalışmalarına başladık. Bu testlerin sonuçlarını ise gelecek yıl ya da 2023’te alacağız. Eğer bu sonuçlar pozitif çıkarsa, ilk kanser aşılarının onaylanması iki, üç veya dört yılda tamamlanabilir.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR