İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Çukur, yaşanan sağanakların ve iklim değişikliğinin nedenlerini anlattı.
Aırı hava olaylarının her yıl biraz daha artacağına vurgu yapan Çukur, “Ormanları daraltıp tarım alanları haline getirerek ihtiyacı karşılamaya çalışıyoruz. Bu süreç devam ederse seneye yine aşırı sağanaklar olacak. Hortumlar artacak, sert rüzgarlar, fırtınalar, kuraklık ve seli yaşayacağız” dedi.
Çukur, dünya üzerinde artan nüfusun baskısına, su kullanımı ve hava kirlilğine dikkat çekti:
“Bu yüzyılın başında dünya nüfusu 2 milyar civarındaydı, şu an ise 7,8 milyara geldik. Nüfus dört; kullanılan su miktarı ise beş kat arttı. Sanayi devrimi, fosil yakıtların kullanılması, kitlesel tüketimin ve ulaşım hizmetlerinin artması sonucu çok fazla enerji kullanır olduk. Yaşam kalitesiyle birlikte daha çok üretme ve daha çok tüketme talebimiz arttı.
Kullanılan aşırı enerjinin havaya partikül madde yaydığını ve küresel ısınmaya neden olduğunu hatırlatan Prof. Çukur, iklim krizine şu sözlerle dikkat çekti: “Doğadaki dengeleri göz ardı edersek her yıl bu hava olaylarını biraz daha artan şekilde yaşayacağız.”
Günde 100 mililitrenin üzerindeki yağışların ‘aşırı sağanak’ olduğunu belirten Çukur, “Marmara ve Trakya‘dan başlayıp Güneydoğu‘ya bir hat çekersek bu hattın güneyinde yağışsız gün sayılarında ve aşırı sağanaklarda artış var. İzmir‘de 60-70 gün yağış varsa bu sayı 30-40 güne düşmüş durumda” değerlendirmesini yaptı.
Çukur’a göre çözüm ise yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, binaların yalıtımını yapmak ve orman sahalarını genişletmek.
Dünyada kahve ve kakao plantasyonları için ormanları daraltıp tarım alanları haline getirildiğinin altını çizen Çukur, Türkiye’nin de orman alanları azaldıkça krizlere daha savunmasız hale gelebileceğine işaret etti:
“Ülkemiz çok engebeli ve yüksek bir ülke. Aşırı sağanaklar olduğunda yere düşen yağış akışa geçiyor ve orman alanları azalınca heyelan gibi kütle hareketleri ile erozyon yaşanıyor.”
Doğa biilimiyle uğraşanları dinlemek gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Hasan Çukur, su kullanımına dair de şunları söyledi:
“Suyu çok verimli kullanmalıyız. Biz tatlı suyumuzun yüzde 80’ini çiftçimizin hizmetine sunuyoruz. Çiftçi de geleneksel salma sulama yöntemiyle arazisini suluyor. Damla sulamaya geçildiğinde bu kadar fazla su tüketmeyerek birim alandan daha fazla verim alabiliriz. Şehirlerde su, tasarruflu kullanmalı.”
Ormanların sadece rekreasyon alanı olmadığının altını çizen Çukur, “Suyumuzu korumak ve sıcaklığı dengelemek için ormanlara ihtiyacımız var” dedi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…