Kültür-Sanat

‘Pop art’ın babası hayatını kaybetti

0

Pop art’ın öncüsü ve babası olarak anılan Richard Hamilton, 89 yaşında hayata gözlerini yumdu. Britanya sanatının çığır açan isimleri arasındaki sanatçıya bu unvanı kazandıran ve en çok bilinen eseri, bir vücut geliştiricisi görüntüsünün öne çıktığı kolaj ‘Günümüz Evlerini Bu Denli Farklı, Çekici Kılan Tam Olarak Nedir?’ idi. Bu kolajın pop-art akımında nasıl bir yere sahip olduğunu görebilmek için The Guardian’da ressamla ilgili bir yazı kaleme alan Jonathan Jones’a başvuralım. Hamilton’ın Britanya çağdaş sanatının şekillenmesinde Damien Hirst ve Lucian Freud’dan bile daha etkili olduğunu düşünen Jonathan Jones’a göre bu kolaj, geleceği görmesine rağmen aynı zamanda da ironik bir eser, karşılığını modern dünyada bulacak bir sanatın temsilcisiydi.

Hamilton’a göre savaş sonrası Britanya’nın sıkıntılı ortamında pop ütopik bir ideali temsil ediyordu. Hızlı ve büyük arabalar, rahat ve güzel bir geleceğin metal melekleri gibiydi” Etkisini kaybettiğinin düşünüldüğü bir zamanda Duchamp’ı tekrar gündeme sokan, onun ‘Large Glass’ eserinin bir replikasını üreten Hamilton, 1968’de de The Beatles’ın ‘The White Album’ olarak da bilinen albümünün tasarımını da yapmıştı. Beatles grup elemanlarının görüntülerinin olmadığı tek albüm olan bu albüm, yalnızca beyaz bir fon üzerine konulmuş ‘The Beatles’ yazısı ve bir seri numarayla öne çıkıyor. Albüm kapağının bu kadar yalın olmasının nedenini Hamilton “Peter Blake’in tasarladığı albüm kapağında (bir önceki Beatles albümü Sgt. Pepper) bir sürü insan vardı ve kapak rengârenkti. Bu yüzden bu seferki albümün yalnızca beyaz olmasının uygun olacağını düşündüm” diye açıklamıştı.

Hamilton, ‘Swingeing London’ isimli çalışmasında, The Rolling Stones grubundan Mick Jagger ile Hamilton’ın eserlerinin dağıtıcısı Robert Fraser’ın yasadışı madde kullanımından tutuklandığı an anlatmıştı.

Şimdiye kadar dünyaca ünlü pek çok galeride sergi açmış olan Hamilton’ın ölüm haberi, galerilerde de yankı buldu. Gagosian Galerisi, sanat dünyasının ‘öncü ışığını kaybettiği’ yorumunu yaparken Tate Galerisi yöneticisi Sir Nicholas Serota ise Hamilton’ın ölüm şeklinin, tam da istediği biçimde gerçekleştiğini belirtti: Sanatı için çalışırken… Hamilton’ın ölmeden günler önce retrospektif bir sergi düzenleme çalışmaları içinde olduğu bildirildi.

Serota, son çalışmalarında daha politik görüntülere ve savaş sonrası tüketici toplumunun parodilerine yer veren Hamilton’ın bu çalışmaları hakkında “Tüketici toplumunun bu cazibesi çok kritik. Hamilton’ın Margaret Thatcher, Tony Blair ve Hugh Gaitskell’den yayılan politik düzene olan güvensizliği gayet belirgin” diyor. Sanatçının 2007 yılında yaptığı çalışması ‘Shock and Awe’de Tony Blair kovboy giysileri içinde ve silahlarını kuşanmış olarak betimleniyor. Hamilton bu eseri, Tony Blair’ın George Bush’la bir konferans izlediği sırada ‘kendini beğenmiş’ halini gördükten sonra yaptığını söylemişti. 2010’da Londra Serpentine Galerisi’nde sanatçı ‘Modern Moral Matters’ adlı bir sergisi düzenlenmişti. Son zamanlarda kendisinden ‘pop artın babası’ olarak söz edilmesini eleştiren Hamilton “Pop fenomeniyle uğraşırken kendimi asla bu terimle özdeş görmedim. Bu ifadeyi Elvis Presley ve basit bir Amerikan simgesi olan dondurma külahı ya da hamburgerler için kullanmak daha doğru” diyordu. Sanatçının ölmeden önce üzerinde çalıştığı retrospektif sergi gelecek yıl Londra, Los Angeles, Philadelphia ve Madrid’de düzenlenecek.

(Radikal)

You may also like

Comments

Comments are closed.