EkolojiKültür-SanatManşet

Seferihisar Çocuk Festivalinde çocuklar sürdürülebilirlikle tanıştı

0
Fotoğraf: KEÇİ Derneği

İzmir‘in Seferihisar ilçesinde çocuklara sürdürülebilirlik ve sanat farkındalığı kazandırılmasını hedefleyen Seferihisar Çocuk Festivali‘nin üçüncüsü 7 Ekim’de Tepecik Mahallesi’nde gerçekleştirildi.

Seferihisar Belediyesi’nin desteğiyle Kültür, Ekoloji, Çevre ve İletişim (KEÇİ) Derneği ve Atölye Pia tarafından düzenlenen festivalde atölyelere katılan yüzlerce çocuk daha sürdürülebilir bir dünya için ileri dönüşümü uygulamalı olarak keşfetti.

Çocukların sahne aldığı tiyatro oyunu “Meteor” ile açılan festivalde gün boyu 18 ayrı atölye gerçekleşti. Çocuklar ileri dönüşüm atölyelerinde pet şişelerden, kumaşlardan, yumurta kartonlarından, yapraklardan, gazete kağıtları ve kartonlardan kalemlikler, oyuncaklar, süs eşyaları, ritim aletleri, sevimli korkuluklar ve kuklalar yaptı.

Fotoğraf: KEÇİ Derneği

‘Çöpe gidecek atıklar etkinlik aracına dönüştü’

Bilim, arkeoloji, ahşap oyuncak, yün keçe, taş boyama, tohum topu atölyeleri çocukların yoğun ilgi gösterdikleri atölyeler oldu. Atölyeler dışında çocuklar kendileri için hazırlanan ileri dönüşüm, seramik ve resim serbest masalarında etkinlikler gerçekleştirdi ve halat çekme, çuval yarışı gibi geleneksel oyunlar oynadı.

Fotoğraf: KEÇİ Derneği

KEÇİ Derneği kurucularından ve festival komitesinden Suzan Yılmaz yaptığı açıklamada “Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz festival için arkadaşlarımızla birlikte yaklaşık bir aydır aralıksız çalıştık. Öncesinde yaptığımız kampanyayla festivalde kullanacağımız temiz atık malzemeleri toparladık. Bu sayede hem bir farkındalık yaratmaya çalıştık hem de festivale ilgiyi arttırdık” dedi.

Fotoğraf: KEÇİ Derneği

“İstedik ki çocuklar evlerinde, yanı başlarında bulunan asıl işlevini tamamlamış ya da çöpe gönderilecek temiz atıklardan, doğada rahatlıkla önlerine çıkan dallardan, yapraklardan bir şeyler yapabilsinler” diyen Yılmaz, bu nedenle ileri dönüşüm atölyelerine ağırlık verildiğini ifade etti ve ekledi:

Çocuklar bu atölyelerde kullandıkları malzemelere farklı gözlerle baktılar. Ebeveynleri de ilgiyle izledi; rahatlıkla gözden çıkarttıkları malzemelerin ve temiz atıkların çocuklarının ellerinde nasıl bir etkinlik aracına dönüştüklerine tanıklık ettiler.”

Fotoğraf: KEÇİ Derneği

‘Festival alanı çocukların ihtiyaçlarına göre belirlendi’

Festivalde atölyelere katılanların çoğunluğunu Tepecik Mahallesinden çocuklar oluşturdu.

Suzan Yılmaz, çocuklara yönelik etkinliklerin daha çok ilçe merkezinde ve Sığacık’ta yoğunlaştığını belirtti.

Bu etkinliklerden faydalanma imkanı daha az olan mahallelerden Tepecik’i bu kaygıyla festival alanı olarak belirlediklerini aktaran Yılmaz, atölye kayıtlarında da bu mahalleden çocuklara öncelik verildiğini söyledi. 

Fotoğraf: KEÇİ Derneği

Festival organizasyonunda çocuklar da yer aldı

Bu yılki festivalin organizasyonunda ve hazırlığında çocuklar da sorumluluk aldı. Festival öncesinde Tepecik İlkokulunda düzenlenen ileri dönüşüm etkinliğiyle alan süslemeleri hazırlandı. Alan sabahın erken saatlerinden başlayarak mahalleli çocuklarla birlikte süslendi.

Fotoğraf: KEÇİ Derneği

Seferihisar Necat Hepkon Anadolu Lisesi’nden öğrenciler, sosyal sorumluluk projelerinin parçası olarak festival organizasyonunda ve atölyelerde aktif rol üstlendi.

Suzan Yılmaz festivalin “bu kadar renkli ve çok yönlü” geçmesinde, festivalin parçası olan sanatçılar, zanaatçılar ve öğretmenler kadar, Seferihisar Belediyesi, Tepecik Muhtarlığı ve okul müdürlüklerinin desteğinin de rolü olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: KEÇİ Derneği

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.