DünyaKadınManşet

Polonya’da kürtaj yasağı sonrası binlerce kadın yasa dışı yöntemlere başvurdu

0

Polonya‘da kürtaj yasağının yürürlüğe girmesinin ardından gebeliği sonlandırmak isteyen en az 34 bin kadının başka ülkelere giderek ya da yasa dışı yöntemlerle kürtaj yaptırdığı açıklandı.

Kadınlar, ülkede Anayasa Mahkemesi‘nin kararıyla yürürlüğe giren kürtaj yasağından sonra sağlık hizmetine erişimde sıkıntı yaşıyor. Alınan bu karara binlerce kişi tepki göstermiş, kadınlar ulusal greve çıkmıştı.

Rakamların daha fazla olduğu tahmin ediliyor

Polonya’da kürtaja erişmek isteyen kişilere destek sağlayan Abortion Without Borders (AWB) hareketine göre, en az 34 bin Polonyalı kadın, kürtajın neredeyse tamamen yasaklandığı ocak ayından bu yana yasa dışı yöntemlere başvurdu ya da yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Ancak AWB’e göre bu rakamlar aslında daha fazla.

Ülkede, eskiden de kürtaja erişimde zorluk yaşadığı için en az 80 ile 200 bine yakın kadının kürtaj olmak için bu yöntemleri tercih etmek zorunda kaldığı biliniyordu.

Gebeliği sonlandırmak isteyen kadınlar genellikle Birleşik Krallık, Belçika, Almanya, İspanya ve Çek Cumhuriyeti’ne gidiyor.

Ülkede geçen yıl ocak ayına kadar kürtaj neredeyse tamamen yasaklanana kadar yıllık yaklaşık 1000 kürtaj yapıldığı belirtiliyordu. Ancak, şu anda Polonya’da sadece tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa gebeliğin sonlandırılmasına yasal izin veriliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.