DünyaEkolojiManşet

Polonya, yüklü para cezasına rağmen Turow kömür madenini durdurmayı reddetti

0
Fotoğraf: Shutterstock

Polonya, daha önceki bir mahkemenin operasyonları durdurma kararına karşı geldiği için Avrupa Komisyonu‘na günlük 500 bin Euro ceza ödeme emri almasına rağmen, tartışmalı Turow kömür madenini çalışır durumda tutacağını açıkladı.

Sınırındaki kömür madeninin kendi topluluklarına zarar verdiğini belirten Çekya, başvuru yapmıştı. Polonya’nın mahkemenin faaliyetleri durdurma kararına uymaması üzerine Avrupa’nın en yüksek mahkemesi, Lüksemburg merkezli Avrupa Birliği Adalet Divanı (CJEU) pazartesi günü Polonya’ya ceza vermişti.

Çekya sınırında doğru genişledi

Linyit veya linyit kömürü üreten maden yüzyılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor, ancak son zamanlarda Çekya sınırına doğru daha da genişledi.

Bir süredir iki ülke arasında madendeki teknik iyileştirmeler, su seviyeleri, gürültü ve hava kirliliğini kısıtlama yönünde görüşmeler yapılıyordu.

Fotoğraf: Shutterstock

Polonya: İkili görüşmeleri baltalıyor

Mahkemenin kararının ardından açıklama yapan Polonya hükümeti, AB mahkemesinin bu müzakereleri baltaladığını söyledi ve önemli bir iş ve elektrik kaynağı olan Tudow’un faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı.

Yapılan açıklamada “AB Adalet Divanı tarafından belirtilen para cezası orantısız bir ceza oldu ve gerçeklerle doğrulanmadı. Üstelik, dostane bir çözüme ulaşma yolunda devam eden süreci baltalıyor” denildi.

Hakimler ise “21 Mayıs 2021’de kararlaştırılan geçici tedbirlerin etkinliğini güçlendirmek ve bu üye devletin davranışını bu emre uygun hale getirmeyi geciktirmekten caydırmak için böyle bir önlem gerekli görünüyor” ifadelerini kullandı.

‘Adli soygun ve hırsızlık’

Adalet Bakanı Yardımcısı Marcin Romanowski, paylaşımında “Adalet Divanı, Polonya’nın vatandaşlarını enerjisiz bırakmadığı ve madenleri bir gecede kapatmadığı için Polonya’dan günlük yarım milyon para cezası talep ediyor” dedi.

“Bu, güpegündüz adli soygun ve hırsızlıktır. Bir kuruş bile alamayacaksınız” ifadelerini kullanan Romanowski mahkeme kararına tepki gösterdi ve kararı uygulamayacaklarını duyurdu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.