Bu köşeden daha önce de bahsettiğim ve benim de içinde olduğum bir koalisyon olduğunu yazmıştım. İsmi “Etkili Bir Plastik Antlaşması için Bilim İnsanları Koalisyonu (SCEPT)”. SCEPT, BM tarafından ilan edilmesi planlanan ve plastik kirliliğinin sona erdirilmesine yönelik yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmanın işe yarar bir anlaşma olması için gönüllü olarak çalışan alanında uzman yüzlerce plastik kirliliği uzmanından oluşuyor. Yaklaşık bir yıldır aktif bir şekilde yayınlar, raporlar ve özet metinler yazarak tarafların bilimsel bilgiye erişmesi için katkı sağlıyor.
Son olarak BM tarafından yayımlanan plastik anlaşmasının sıfır taslak metnine bir yanıt hazırladık. Tek tek tüm maddelere cevap veren ve hangi yaklaşımın daha uygun olacağını bilimsel destekli olarak belirten cevap metni, oldukça önemli bir belge niteliğinde! Bu belge ışığında SCEPT’in çok sayıda üyesi önümüzdeki hafta Kenya‘nın Nairobi kentinde başlayacak olan üçüncü hükümetler arası müzakere komitesi (INC-3) toplantılarına katılacak ve bilimsel bilgiye dayalı olarak bu metin de dâhil olmak üzere SCEPT’in çalışmalarını aktaracak. Bir nevi bilimsel lobi, yani bilginin lobisi!
Müzakerelerin üçüncü ayağı sürerken ben de SCEPT’in, tam metnine şu adresten ulaşılabilecek olan sıfır taslağa yazdığı cevap metninde öne çıkan noktaları bir dizi halinde buradan okuyucularıma aktaracağım. Böylelikle konuya ilgi duyan STK, akademi, iş dünyası ya da kamu mensupları nelerin nasıl tartışılacağına dair de fikir sahibi olabilecekler.
Deniz çevresi de dâhil olmak üzere plastik kirliliğine ilişkin uluslararası yasal olarak bağlayıcı belgenin sıfır taslak metnine SCEPT tarafından verilen yanıt metninin en öne çıkan noktaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Bu temel noktaların yanında SCEPT, sıfır taslak metninin bütününde sunulan uygulama seçenekleri içerisinde Seçenek 1’in en uygun seçenek olduğunu belirtiyor. Çünkü plastiklerin sürdürülebilir üretim ve tüketiminin sağlanmasına yönelik UNEP tarafından alınan kararın amacına ulaşabilmesi için bu seçeneğin uygun olduğu düşünülüyor. Bu seçenek diğer seçeneklere göre daha yüksek hırs içeriyor ve hedefe ulaşabilmede daha uygun duruyor. Dolayısıyla çoğu hüküm için müzakerelerin başlangıç noktası olarak ‘Seçenek 1’in alınması oldukça önemlidir.
SCEPT ayrıca Seçenek 1 için yazılacakların sıfır atık hiyerarşisine dayandırılması gerektiğini ve kirliliği önleme, ihtiyatlılık ilkesi ve kirleten öder gibi ilkeleri de içermesi gerektiğine işaret ediyor. Burada kast edilen sıfır atık hiyerarşisinin, bizim ülkemizde “doğru çöp kutusuna” atmaktan öteye geçemeyen yaklaşımla ilgisi olmayan bir yaklaşım olduğunu belirtmekte fayda var.
SCEPT’in plastik anlaşması için belirlediği temel çerçeve aslında biraz da Montreal Protokolü ile örtüşüyor. Montreal Protokolü’ndeki üç temel bileşeni oluşturan ve ozon tabakasını incelten kloroflorokarbonların belirli ‘temel’ kullanımlar dışında aşamalı olarak yasaklanmasını sağlayan ilke plastik anlaşması için de geçerli kılınmalı önerisi SCEPT tarafından savunuluyor. Yasaklama için belirlenen ilkedeki ‘temel kullanım’ kavramını tanımlamada belirlenen yaklaşım eğer ki plastik anlaşmasında da benimsenirse ciddi bir aşamanın kaydedilmesi mümkün hale gelir. Çünkü temel kullanım için belirlenen tanım “sağlık, güvenlik için gerekli olması veya toplumun işleyişi için kritik öneme sahip olması” ve “teknik ve ekonomik olarak uygulanabilir alternatiflerinin bulunmaması” ilkesinden hareketle yapılmış.
Bir diğer kritik nokta da birincil plastik polimerlerin üretiminin sınırlandırılması için küresel olarak kabul edilmiş bir yaklaşım benimseyip bunu da ulusal hedeflerle birlikte zamana bağlı olarak bir azaltım yaklaşımıyla desteklemek gerektiği noktasıdır. Bu nokta da SCEPT’in cevap metnindeki en önemli noktalardan biri.
Sıfır taslak üzerine SCEPT’in yaklaşımı tabiri caizse ayda yılda bir gelen bir fırsat olan bu anlaşmanın işlevsel olup olmaması noktasında neyin önemsenmesi gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Bu metin üzerinde yazmaya ve aynı zamanda Kenya Nairobi’de önümüzdeki hafta sürecek tartışmaları aktarmaya devam edeceğiz.
Ayrıca size bu hafta yayınlanan bir başka makalemizden bahsetmek istiyorum. Hepiniz mutlaka bir yerlerde deniz yüzeyinden çöp toplayan yüzer araçları ya da limanlarda ya da vapur iskelelerinde çöp toplayan su içindeki aletleri görmüşsünüzdür. En azından beni okuyanlar daha önce bu köşede bu işlerin faydadan çok zarar verdiğini anlatan bir yazıyı yazdığım için bu konudan haberdardırlar. İşte bu teknolojilere dair, alanının en saygın dergilerinden biri olan One Earth dergisinde bir makale yayımladık. Makalenin linki şu.
Özetle bu makalede plastik toplama teknolojilerinin yerel ölçeklerde denizdeki plastik birikimini geçici olarak azaltabileceğini, ancak bunların daha büyük çaplı uygulanabilir olması için ekolojik faydalarının yarattığı maliyetlerden daha ağır basması gerektiğini tartıştık. Bunun sağlanması için de bilimsel kanıta dayalı bazı kriterlere ihtiyaç olduğunu belirttik. Çünkü plastik çöp musluğunu yani plastik üretimini ve tüketimini azaltmadan plastik kirliliği sorununu teknoloji ile çözmek hem mümkün değil hem de ekosistem için tehlikeli olabilir. Bu noktaya özellikle bu konuda sürekli reklam yapan belediyelerin iyi dikkat etmesi lazım!
Kaynağı azaltmadan denizden çamur toplamak da, deniz yüzeyinden çöp toplamak da kaynak israfından öte bir anlama sahip değildir. Eğer ki kirlilik kaynağını azaltacak girişimlere sahipseniz o zaman işte bu yöntemlere başvurabilirsiniz ama onu da eski yaklaşımlarla değil yeni yaklaşım ve bütünsel bakış açısıyla ve ekosisteme etkisini tüm boyutlarıyla irdeleyerek yapmanız gerekir.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…