EkonomiManşetTürkiye

Piyasayı felç eden çek kararının ardından Bakanlık geri adım attı

0

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu‘nda kabul edilen ve 30 Nisan-31 Mayıs tarihlerine denk gelen çeklerin ibrazını 1 Haziran sonrasına erteleyen düzenleme piyasayı altüst etti. Bu altüst oluşun ardından Bakanlık, geri adım attı.

Aynı düzenlemeyle, 30 Nisan-31 Mayıs tarihlerinde vadesi gelen kambiyo senedine dayalı alacaklar hakkında icra ve iflas takibi başlatılamayacak, başlamış olanlar da durdurulacaktı.

Şikayetler geldi

Ancak, söz konusu bu düzenleme piyasada ödeme zincirinde sorun oluşturdu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, çeklerin tahsil edilemediği şikayetlerinin geldiği, sorunun acilen çözülmesi gerektiğini dile getirmişti:

Dün yapılan çek düzenlemesi ile ilgili karşılığı olan çeklerin de tahsil edilemediği şikayetleri geliyor. Karşılığı olan çeklerin ödenmemesi bütün sistemi kilitliyor. Bu sorunun acilen çözülmesini, tüm iş dünyamız adına talep ediyoruz.”

‘Çek skandalı yarattılar’

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de, piyasalarda yaşanan soruna dikkat çekmiş ve çek skandalı yaşandığını ifade etmişti:

Popülizm yapalım derken çek skandalı yarattılar. Gece yarısı 10 milletvekili sonuçlarını düşünmeden teklif verip yasa maddesi geçirdi. Mali sistemi-ödemeleri bloke ettiler. Çeki keşide eden bile ödeyemez durumda.”

Tahsilata tekrar başlandı

İş dünyasından gelen tepkiler ve piyasada ödeme zincirinde yaşanan sorunlar nedeniyle Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yaparak, karşılığı olan çeklerin tahsilatına tekrar başlandığını duyurdu:

İbraz süresinin son günü 30/4/2021 ila 31/5/2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin belirtilen tarihler arasında bankaya ibrazı halinde çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi, aksi takdirde 1/6/2021 tarihinden önce karşılıksızdır işlemi yapılmaması gerekmektedir. Bu hususta oluşan tereddütleri gidermek ve uygulama birliğini sağlamak üzere ilgili kurumlara bildirim yapılmıştır.”

Resmi Gazete’de tebliğ yayımlandı

Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yer alan bir tebliğ de yayımladı:

a) İbraz süresinin son günü, 30/4/2021 ila 31/5/2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin, belirtilen tarihler arasında bankaya ibraz edilmesi halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çek bedelinin ödenmesi gerekmektedir.

b) İbraz süresinin son günü, 30/4/2021 ila 31/5/2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin, belirtilen tarihler arasında bankaya ibraz edilmesi ve çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunmaması halinde, 1/6/2021 tarihinden önce 5941 sayılı Çek Kanunu kapsamında karşılıksızdır işlemi yapılmayacaktır. 1/6/2021 tarihinden sonra ise söz konusu çeklerle ilgili gerekli işlemler yapılabilecektir.”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.