Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Pınarbaşı’daki organik tarım arazisine yapılacak dinamit fabrikası projesi iptal edildi

0
Kayseri Pınarbaşı

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Aşağıbeyçayır ile Eğrisöğüt köyleri arasındaki bölgede, yapımı için süreç başlatılan ekokırıma davetiye çıkaran bir projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci sonlandırıldı.

Sürecin sonlandırıldığına dair karar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlandı. Kararın dayandırıldığı maddeye göre, şirketin başvurusunu geri çekmesi üzerine ÇED süreci sonlandırıldı.

Eğrisöğüt köyünden Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Avukat Harun Özkan, Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Patlayıcı Madde (Kapsüle Duyarlı Emülsiyon, Anfo, Ağır Anfo, Kapsül Üretim ve Montaj) Üretim ve Depolama Tesisi yapmayı planladığı meralık alanı ihaleyle aldığını belirterek hukuki mücadelelerinin devam ettiğini söyledi.

Avukat Harun Özkan Yeşil Gazete‘ye yaptığı açıklamada “Köylerimizin kurtulduğunu düşünüyoruz; tabii karşımıza yeni bir proje çıkmazlarsa” dedi.

Kayseri Pınarbaşı

‣ Pınarbaşı’nda ekokırım: Organik tarım ihalesi verilen araziye patlayıcı tesisi
‣ HDP’den Çevre Bakanı’na ‘Pınarbaşı’ soruları: Patlayıcı tesisi kararını kim, nasıl aldı?

İhalenin iptali için dava açıldı

Arazinin söz konusu şirkete ihale ile verildiğini kaydeden Özkan “Patlayıcı tesisi süreci durdu ancak ihaleyi 30 yıllığına aldıkları için başka bir tesis yapıyoruz diyebilirler. İhalenin iptali için dava açtık, takip ediyoruz” diye konuştu.

Özkan, şunları ekledi:

“Köylerimize yapılması planlanan patlayıcı tesisi ile ilgili ÇED bilgilendirme toplantısı yapılmıştı. Toplantıda köylülerin ve bölge halkının çok ciddi itirazları ortaya konmuştu. Bölgemiz açısından tesisin çok ciddi tehlikeler yaratacağı anlatılmıştı.”

Hukuki sürecin doğa ve köylülerin lehine olacağını düşündüğünü ifade eden Özkan, “Köy içme suyu şebekesine ve orman arazisine 200 metre mesafede. Tesisin bölgeyi zehirleyeceği, atıkların akarsu ve baraja ulaşacağı, patlama ve can güvenliği riski gibi birçok tehlikenin kaçınılmaz olduğu açıktı” dedi ve ekledi:

Bu kadar risk barındıran bir tesisin merada orman köyünde yapılmaması gerektiğine inanıyorduk. Neticede ilgili şirket yetkilileri itirazlarımızı, çekincelerimizi de gözeterek taleplerini geri çekmiş. Süreçte her yönden desteğini esirgemeyen haklı davamızda yanımızda olan ve gücümüze güç katan halkımıza, derneklerimize, sivil toplum kurumlarımıza, siyasi partilerimize, çevre bilinciyle yanımızda olan herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

Ne olmuştu?

Eğrisöğüt köyüne sadece 955 metre ve Aşağıbeyçayır’a yaklaşık üç buçuk kilometre uzaklığa eğitim, organik tarım, organize hayvancılık gibi toplumsal değer sağlayacak bir tesis inşa edilmesi için ihale yürütülürken, ÇED sürecini takip eden köy halkı, arazide bir patlayıcı üretim ve depolama tesisi kurulacağını öğrenmişti.

Proje, tarım, hayvancılık, arıcılık, yaban hayatı, su kaynakları ve hava kalitesinin yanı sıra bölge halkının geçim kaynaklarını da tehlikeye attığı için tepki ile karşılanmıştı.

Köy halkı, yetkililerden söz konusu tesisin inşasından vazgeçilerek her iki köyün de kullanmakta olduğu arazinin mera statüsünün devamını, gerektiğinde ormana dönüştürülmesini talep etmişti.

Özkan, projeyi yapanların ihalede organik tarım, organize hayvancılık gibi kavramları kullanarak halkı cezbetmeye ve kandırmaya çalıştıklarını, hatta devleti de kandırılıyor olabileceklerini ifade etmişti.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Kayseri Pınarbaşı’daki Eğrisöğüt ve Aşağıbeyçayır köyleri arasında kalan meraya kurulmak istenen patlayıcı fabrikasını Meclis’e taşımıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Çepni, fabrikanın orman ve tarım arazilerinin ortasına, köy halkının da hayvanlarını otlattığı meraya yapılmasının birçok mağduriyet yaratacağını söylemişti.

Tesisin atıklarının bölge için hayati öneme sahip olan Zamantı Çayı’nı  kirleteceğini belirten HDP’li vekil, Sakarya, Eskişehir ve Kırıkkale’de bulunan, aynı üretimi yapan fabrikalarda meydana gelen patlamaları ve çevrede bulunan yerleşim alanlarına verdiği zararları da hatırlatmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.