EkolojiManşetTürkiyeYerel

HDP’den Çevre Bakanı’na ‘Pınarbaşı’ soruları: Patlayıcı tesisi kararını kim, nasıl aldı?

0

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Kayseri Pınarbaşı’daki Eğrisöğüt ve Aşağıbeyçayır köyleri arasında kalan meraya kurulmak istenen patlayıcı fabrikasını Meclis’e taşıdı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Çepni, fabrikanın orman ve tarım arazilerinin ortasına, köy halkının da hayvanlarını otlattığı meraya yapılmasının birçok mağduriyet yaratacağını söyledi.

Tesisin atıklarının bölge için hayati öneme sahip olan Zamantı Çayı’nı  kirleteceğini belirten HDP’li vekil, Sakarya, Eskişehir ve Kırıkkale’de bulunan, aynı üretimi yapan fabrikalarda meydana gelen patlamaları ve çevrede bulunan yerleşim alanlarına verdiği zararları da hatırlattı.

Pınarbaşı’nda ekokırım: Organik tarım ihalesi verilen araziye patlayıcı tesisi

Murat Çepni’nin Bakan Kurum’a yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

  • Patlayıcı madde (Kapsüle Duyarlı Emülsiyon, Anfo, Ağır Anfo, Kapsül Üretim ve Montaj) üretim ve depolama tesisi yapılması için bu alanın belirlenmesinin gerekçesi nedir?
  • Şirkete verilen arazinin kullanım amacı ihalede, eğitim, ticari, sağlık, sanayi, organik tarım, vb. sabit ve kalıcı tesis olarak belirlenmesine karşın; patlayıcı madde üretim ve depolama tesisi yapılacak olmasının gerekçesi nedir? Bu karar ne şekilde alınmıştır? Arazinin ihalesi yapılmadan önce bölge halkına bilgi verilmiş midir?
  • Projesi için, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin imar değişikliği yaptığı Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?  İmar planı değişikliği konusunda işbirliğiniz olmuş mudur?
  • Projenin inşaat ve işletme aşamalarında meydana gelecek çevresel etkiler, bilimsel olarak Bakanlığınızca da değerlendirilecek midir?
  • Projenin işletmesinde ortaya çıkan atıklar ve tehlikeli atıklar ne şekilde bertaraf edilecektir?
  • Tesisin;  organik tarıma, su varlıklarına, bitki örtüsüne, hayvanlara ve yöre halkının sağlığına vereceği zararlar nasıl engellenecektir? Tesisin yaratacağı mağduriyetleri gidermeye yönelik projeleriniz var mıdır?
  • Benzer tesislerde meydana gelen kazalar ve bu tür tesislerin çevresel etkileri dikkatte alınarak, proje hakkında;  demokratik kitle örgütleri ve yöre halkı ile işbirliği yapılacak mıdır?
  • Aşağıbeyçayır Köyü ve Eğrisöğüt Köyü’nün bozulmamış doğasını, organik tarımı, hayvancılığı ve arıcılığı korumak amacıyla projenin iptal edilmesi için çalışmalarınız olacak mıdır?

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.