ManşetYeşil Havadis

Pınar Selek için Avrupa ve Türkiye Yeşilleri’nden ortak deklerasyon

0

Pınar Selek ve Hrant Dink davalarını takip etmek üzere İstanbul’da bulunan AB-Türkiye Karma Parlamenterler Komisyonu Eşbaşkanı ve AP Yeşiller Grubu milletvekili Hélène Flautre, Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Yüksel Selek ve Avrupa Yeşil Partisi Eşsözcüsü Monica Frassoni Pınar Selek’in dava sürecine dair ortak bir açıklama yaptılar.

Yarın İstanbul’da bir kez daha görülecek dava nedeniyle yapılan açıklamadadüzmece bir iddiayla yargılanan Pınar Selek’in daha önce iki kez beraat ettiği ve mahkemenin kararında diretmesi gerektiği belirtildi.

Açıklama şöyle:

12 yıl önce, Pınar Selek, düzmece bir suçlamayla Mısır Çarşısı’na bomba yerleştirmek ithamıyla yargılandı. Kanıtların yakından incelenmesi üzerine, iddianın tamamen mesnetsiz olduğu ve işkence yoluyla elde edilmiş ifadelere dayandığı ortaya çıktı.  Selek, mahkemece iki kere beraat ettirildi. Pınar’ın, Kürt sorunu ve çatışmalar üzerine yaptığı araştırmalara engel olmak üzere hazırlanan bir tuzağın mağduru olduğu belirginleşti.

Fakat, 2009’da Yargıtay beraat kararını bozdu ve şimdi Yargıtay kararı üzerine şaibeli kanıtlarla yeniden mahkum edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Pınar, 9 Şubat günü, yeni hiç bir kanıt olmaksızın aynı mahkemede yeniden yargılanacak.

Yeşiller / Avrupa Özgür İttifakı’ndan davayı yakından takip etmiş olan Avrupa Parlementosu üyesi Hélène Flautre “Bu Türkiyeli sosyolog, yazar ve aktivistin itham edildiği ‘Suçlar’ nedir? Toplumu incelemek, tabularını sorgulamak ve en savunmasız insanlarla temasa geçmekten başka birşey değil.” dedi.

Flautre demecini, “İki kez beraat etmiş olduğu halde, Türkiye’nin insan haklarına bağlılığıyla bağdaşmayan bir şekilde, hukuki bir çark edişle, şu anda ömür boyu hapisle yüzyüze.” diyerek sürdürdü.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Yüksel Selek ise, “Eğer 9 Şubat’ta Pınar Selek mahkum olursa, adalet sistemimizde demokratikleşmeye, barışa karşı ideolojik bir ayak diremenin varlığı ayan beyan ortaya çıkacaktır.” dedi.

“Eğer Pınar mahkum olursa, Türkiye’de Yüksek Yargının mahkemelerin kararlarını yok saydığı ve yargıçların vicdani kanaatlerini baskı altına almak istendiği bir kez daha gözler önüne serilecektir. AKP hükümetinin de ülkedeki hukuk dışı güç odaklarının baskılarına karşı etkisiz olduğu açıklık kazanacaktır.”

Yüksel Selek devamla, “Eğer 12. Ağır Ceza Mahkemesi 9 Şubat’ta, ilk iki kararına saygı gösterir ve Pınar Selek için üçüncü kez beraat kararı verirse; adalete güven tazelenmiş, masumiyet değer kazanmış ve Pınar memleketinde özgürlüğüne kavuşmuş olacaktır.” dedi.

Avrupa Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Monica Frassoni’nin yorumuna göre “Bu mahkeme, Türkiye adaleti ve adalet sistemi içindekilerin vicdani tutarlılığı için hayati bir sınavdır. Türkiye’nin dünyaya yargıçlarının vicdanlı, adil ve bağımsız olabildiğini göstermesi için bir fırsattır.”

Monica Frassoni, Avrupa Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü

Yüksel Selek,Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü

Hélène Flautre, Avrupa Parlementosu Üyesi, Türkiye-AB Karma Parlemento Komisyonu Başkanı

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.