ManşetTürkiye

“Pınar Selek’in elini tutmaktan gurur duyuyoruz”

0

Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin yargılandığı, 3 kez beraat kararı verilmesine rağmen ve mahkemenin bir ilk niteliği taşıyan kararıyla hakkında tekrar ömür boyu hapis cezası istenen Sosyolog Pınar Selek’in yargılanmasına devam edildi.

Pınar Selek ve Hala Tanığız Platformunun çağrısı üzerine mahkemeye aralarında siviltoplum kuruluşlarından, antimilitaristlere, sosyologlardan milletvekillerine kadar birçok kişi geldi.

On dördüncü yılını dolduran davaya aralarında Avrupa Birliği Delegasyonu temsilcileri ve 27 ülkenin büyükelçiliklerinin de aralarında bulunduğu bir gözlemciler de katıldı.

Pınar Selek’in elini tutmaktan gurur duyuyoruz

Hala Tanığız Platformu adına yapılan açıklamayı okuyan Deniz Türkali yıllardır süren ve hukuki anlamda ilklerin yaşandığı dava hakkında şunları söyledi: “Bugün bir kez daha mahkeme kapılarındayız. Aradan geçen zamanda Beşiktaş Mahkemesi’nden Çağlayan Adalet Sarayı’na terfi ettik ama hukuk yoluyla işlenen zulümde zerre gerileme olmadı. Biz de Pınar Selek’e tanık olmaktan, bu bitmek bilmeyen adaletsizliğe direnmeye evrildik. Adaleti onun şahsında hepimiz için istedik. Başka türlü bu ülkede nasıl hiçbir şey olmamış gibi yaşanabilir bilemedik.

Tanık olmak sorumluluktur. Gereği yerine gelmezse suç ortaklığına dönüşür. İnfialimiz bundan. Göz göre göre yaşatılan bu hukuk cinayetinin, bu insanlık ayıbının utancına katlanamayışımızdan. Pınar Selek’in elini tutmaktan gurur duyuyoruz. O eli hiç bırakmayacağız. Ta ki hep birlikte bu ülkenin sokaklarında onun özgürlüğünün şenliğini kutlayana kadar. O gün Pınar yine en önde olacak. El edecek hepimize, hep birlikte şarkılarımızı söyleyelim diye. İşte o gün bütün bu basın açıklamalarını konfeti yapıp havalara savuracağız ve kahkahalarla güleceğiz.”

Duruşma 20 kişilik bir salonda gerçekleştiğinden ötürü birçok gözlemci duruşmaya katılamazken, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonunun müdahillik dilekçesi mahkemeye sunuldu.Duruşma 24 Ocak 2013 saat 10’a ertelendi,

Mahkeme, Pınar Selek’in avukatlarının 30 Kasım’da yaptığı reddi hakim talebini reddetti. Avukat Akın Atalay, reddi hakim taleplerinin reddedilmesine itiraz edeceklerini, bu kararın CMK 31. maddenin son fıkrasına aykırı olduğunu söyledi. Ayrıca talebin reddine itiraz kullanma hakkı verilmeden duruşmanın görülmesinin yasaya aykırı olduğunu ifade etti, “Yasa hükmüne göre bu heyetin duruşmaya çıkmaması gerekir” dedi.

Mahkeme heyeti, Pınar Selek’in avukatlarının reddi hakim taleplerinin reddine dair karara karşı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 7 gün içinde itiraz etmeleri için süre verilmesini kararlaştırarak, duruşmayı 24 Ocak 2013 saat 10’a erteledi.

Mahkemeye gözlemci avukat olarak katılan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü Ali Arif Cangı Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada,

“Reddi hakim talebine ilişkin itiraz talepleri henüz kesinleşmediği için bugün mahkemede yapılan işlemler geçerli işlemler değildi. Mahkeme son aşamada bu konuda ikna oldu. Bu yüzden de yeniden savunma almaya girişmedi ve itiraz hakkını tanıdı. İtiraz sonucunda da, bu heyetle devam edilip edilmeyeceği konusunda karar verilecek.” dedi.

‘24 Ocak’ta yine burada olacağız’

Yeşiller ve Sol Gelecek partisi eşsözcüsü Sevil Turan da duruşma sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Pınar Selek’in yanındayız. Bu sadece onun davası değil, aynı zamanda çürümüş adalet sisteminin de bir göstergesi. Davanı takipçisi olarak 24 Ocak’ta Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak yine burada olacağız.”

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.