ManşetKadınTürkiye

Pınar Gültekin davasında karar yine çıkmadı

0

Temmuz 2020’de Muğla‘da katledilen Pınar Gültekin‘in davasının on birinci duruşmasında da sonuç çıkmadı. Tutuklu sanık Cemal Metin Avcı‘nın mahkeme heyetine yeni deliller sunacağını belirtmesi ve erteleme talep etmesi üzerine duruşma 16 Mayıs’a ertelendi.

Duruşma öncesi Muğla Adliyesi önünde bir araya gelen kadın örgütleri, Pınar Gültekin’in fotoğraflarını taşıdı.

Cemal Metin Avcı’nın “canavarca hisle öldürme” suçundan yargılandığı dava ve cinayete yardım ettiği iddia edilen kardeşi Mertcan Avcı hakkında “kasten öldürme” suçundan açılan dava dosyaları birleştirildi. Sanık Mertcan Avcı’nın tutuklanması talebi ise reddedildi.

Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin katıldı. Katil zanlısı Cemal Metin Avcı tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS sistemi ile duruşmaya bağlanırken, tutuksuz yargılanan kardeşi Mertcan Avcı mahkemede hazır bulundu.

İlgili haber: Adli Tıp Raporu kesinleştirdi: Pınar Gültekin yaşarken yakılmış

Şüphe üzerine gözaltına alınan Cemal Metin Avcı, ilk ifadesinde hakkındaki suçlamaları reddetmesinin ardından deliller ortaya konunca bir süre arkadaşlık yapıp ayrıldığı Gültekin’i bağ evinde öldürdüğünü, cesedini yaktıktan sonra varille Gülağzı mevkisindeki ormanlık alana attığını itiraf etmiş ve tutuklanmıştı.

Davada,Cemal Metin Avcı tutuklu yargılanırken, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan tutuksuz yagılanıyor.

Bir kişi daha eksilmeyene kadar mücadelemiz sürecek

Dava öncesinde kadın örgütleri ve hak savunucuları polis engeline rağmen yürüyüş düzenledi ve ardından Sınırsızlık Meydanı‘nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Türlü bahanelerle katili aklamaya çalışanların karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz. Kız kardeşimiz Pınar mücadelemizde yaşayacak, tek bir kişi daha eksilmeyene kadar adliyelerde, sokaklarda, kampüslerde mücadelemizi büyüteceğiz. Yaşasın kadın dayanışmamız. Pınar Gültekin isyanımızdır” denildi.

Dava öncesinde konuşan Pınar Gültekin’in annesi Şefika Gültekin, “Adalet istiyoruz, bu mahkeme heyetini değiştirsinler. Artık istemiyoruz onu. Adaletin çıkacağını hiç zannetmiyoruz” dedi. Ailenin reddi hakim talebi bu duruşmada da reddedildi.

HDP İzmir milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Meral Danış Beştaş da, Muğla’da kadınların protestosuna destek verid.

Kemalbay dava sonrasıanne Şefika Gültekin ve HDP İzmir il binasına 17 Haziran’da düzenlenen silahlı saldırıda öldürülen Deniz Poyraz‘ın annesi Fehime Poyraz ile bir fotoğraf paylaşarak, “Şefika Gültekin ve Fehime Poyraz ortak acıları için 11. duruşmaya birlikte katıldılar. Çıkışta Şefika anne “Bu mahkemeden bir şey çıkmaz” diyerek meseleyi ortaya koydu. Biz bu iki güçlü kadının yanında olmaktan onur duyuyoruz” diye yazdı.

Ne olmuştu?

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020’de kayboldu. Soruşturma kapsamında beş gün sonra gözaltına alınan eski sevgilisi Cemal Metin Avcı, Gültekin’i boğarak öldürdüğünü, cesedini bağ evindeki varile koyup yaktığını, üzerine de beton döktüğünü itiraf etti. Avcı’nın gösterdiği yerde bulunan varilde, Gültekin’in kısmen yanmış cesedine ulaşıldı.

Adliyeye sevk edilen Cemal Metin Avcı, “canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme” suçundan çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. Kardeşi Mertcan Avcı’nın telefon sinyallerinden ağabeyiyle aynı zamanda bağ evinde olduğu tespit edildi ve tutuklandı.

24 Ocak’taki duruşmada Savcı, Pınar Gültekin’in hayattayken yangına maruz kaldığının oy birliği ile kabul edildiğini belirterek, Cemal Metin Avcı’nın “canavarca hisle öldürme” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mertcan Avcı’nın da “suç delillerini gizleme ve değiştirme eyleminde bulunması”, Cemal Metin Avcı’nın eski eşi Eda Karagün, iş ortağı Şükrü Gökhan Orhan, annesi Ayten Avcı ve babası Selim Avcı’nın da “suç delillerini yok etmek ve gizlemek” suçlarından cezalandırılmasını istedi.

Mertcan Avcı’nın tutukluluğuna avukatı tarafından itiraz edildi. İtirazı değerlendiren Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi sanığın kaçma şüphesinin olmaması, adli kontrol tedbirlerine uyması gerekçesiyle itiraz yolu açık olmak üzere tahliyesine karar verdi.

Pınar Gültekin’in ailesinin avukatı, sanık Cemal Metin Avcı’nın annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eski eşi Eda Karagün ile ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın da “delilleri yok etme, gizleme ve değiştirme” suçunu işlediğini belirterek şikayetçi oldu. Muğla Cumhuriyet Savcılığı, 2 Ekim 2020’de şüpheliler hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Karara yapılan itirazın Muğla Sulh Ceza Hakimliği de kesin olarak reddine hükmetti.

Ailenin avukatı Rezan Epözdemir, Muğla Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği kesin kararın Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu.

Başsavcılık, kararı bozarak 4 şüpheli hakkında iddianame hazırlanmasına karar verdi. Savcılık tarafından hazırlanan yeni iddianamede şüpheliler Selim Avcı, Ayten Avcı, Eda Karagün ile Şükrü Gökhan Orhan’ın “kasten öldürme” sonrasındaki zaman diliminde olay mahalline birlikte gidip, suç delillerini yok ederek, gizlediklerine dair haklarında yeterli şüphe bulunduğuna kanaat getirilerek ayrı ayrı cezalandırılmaları talep edildi.

Baba Gültekin, “Ben bu mahkemeden gerçekten hiçbir şey beklemiyorum. Mertcan Avcı mahkemeye çıkmadan Muğla 3.’üncü Ağır Ceza Mahkemesi bunu tahliye ediyor. Kızımı kardeşiyle beraber, babasıyla annesiyle, ortaklarıyla beraber, delilleriyle her şey ortada iken diri diri yakıyorlar. Canice katliam yapıyorlar” dedi.

Karar çıkması beklenen bu duruşma da sanık Cemal Metin Avcı’nın mahkeme heyetine yeni deliller sunacağını belirtmesi ve erteleme talep etmesi üzerine 16 Mayıs’a ertelendi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.