Dünya

“Phubber” kimdir?

0

Teknoloji insan hayatını her zaman için kolaylaştırır mı? Güzel bir soru, özellikle erken yaştan itibaren modernizm ve sürekli kalkınma gibi akımların, bir de buna ilerleme adı takmanın genlerimize işlendiği bir çağda.

Mayıs 2012’de bu konuyu ilginç şekilde gündeme taşıyan Sydney Üniversitesi’nde bir ekip toplandı. Ekip bir sözlük bilimci, ses bilimci, münazara şampiyonu, çapraz bulmaca uzmanı, bir şair ve birkaç yazardan oluşuyordu ve amaçları günümüzde bir hastalığa dönüşmüş olan akıllı telefon ekranını çevresindeki insanlara tercih eden kişilerin eylemine bir isim kazandırmaktı. Uğraşıları, şu an dünyada 180 farklı ülkdede kullanılan “phone” ve “snubbing” yani telefon ve karşındakini küçük görme kelimelerinin birlleşimi olan “Phubbing” kelimesinin oluşturulmasıyla sonuçlandı.

Neden bu kelime önemli peki?

Çünkü şimdiye kadar hiç isimlendirilmediği için üzerine uzun uzadıya tartışılan bir konu olmayan, akıllı telefon ekranını çevresindeki insanlara tercih etme sendromunu küresel ölçekte gündeme sokmuş oldu.

Kabaca kelimenin tanımladığı, herhangi bir sohbetin ortasında bir anda gülmeye başlayan ve karşısındaki kişiyi bir anda fazlasıyla gülünmeye hak eden espri yaptığını düşündürdükten sonra “Özür dilerim, sana gülmüyorum, az önce Twitter’da komik bir şey gördüm” diye açıklamada bulunan kişi oluyor.

Durumun çok ciddi olduğunu fark eden kelimeyi oluşturan ekip McCann Melbourne “stopphubbing” isimli bir kampanyaya bile başlatmış durumda. Ve sitelerinde kullandıkları veriler dikkate değer nitelikte. Örneğin, akıllı telefon kullanımı sınırlar ötesi bir olgu olduğundan etkileyebileceği insan sayısı 6 tane Çin kadar, ortalama bir lokantada görülebilecek vaka sayısı 36 ve bu başkalarıyla birlikteyken 570 saat yalnız geçirmek anlamına geliyor, kurbanların 97%’si yedikleri yemeklerin kötü olduğunu söylüyor ya da gençlerin 87%’si yüz yüze konuşmak yerine mesajlaşmayı seçiyorlar.

Şimdiden sözlüklerde yerini almış olan bu kelime için başka dillerde de karşılık bulmak akıllıca olan davranış olacaktır. Kampanyanın videosu aşağıda.
http://www.youtube.com/watch?v=ZSOfuUYCV_0

Kampanya için bir de site var. http://stopphubbing.com/

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.