DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Pfizer ürettiği Covid ilacının yüzde 89 oranında etkili olduğunu açıkladı

0

Pfizer ilaç  firması, koronavirüse karşı geliştirdiği anti viral hapın yüzde 89 oranında etkili olduğunu açıkladı. Açıklamada, son elde edilen laboratuvar verilerinin, ilacın Omicron varyantına karşı etkinliğini koruduğunu da gösterdiği belirtildi.

Şirket,  geçen ay hap olarak üretilen ilacın 1200 kişi üzerinde yapılan deneylerinde hastaneye yatma ve ölümlerin engellenmesinde yüzde 89 koruma görüldüğünü duyurmuştu. İlacın nihai testlerinin sonuçlarına dair bugün yapılan açıklama, 1000 kişinin daha üzerinde yapılan testleri içeriyor.

Buna göre, Pfizer’in ilacını alan kimse hayatını kaybetmedi, plasebo grubunda ise 12 ölüm görüldü. İkinci bir klinik deneyin ön sonuçlarına göre de, ilacı kullanan kişiler arasında hastaneye yatma oranı yüzde 70 oranında azaldı.

Omicron varyantına karşı da etkili olabilir

Pfizer’in ilacı, daha eski bir anti viral olan Ritonavir ile birlikte, Covid semptomlarının görülmesinden kısa süre sonra beş gün boyunca 12 saatte bir alınıyor. İlaç, kullanım onayı verilmesi halinde Paxlovid adıyla satılacak.

Pfizer yetkilisi Mikael Dolsten, bugün açıklanan veriler için şu değerlendirmeyi yaptı:  “Harika bir sonuç. Devasa sayıda hayatın kurtarılmasından ve hastaneye yatışın önlenmesinden söz ediyoruz. Ve elbette, eğer ilaç enfeksiyondan sonra hızla devreye sokulursa, bulaşmayı da ciddi ölçüde engellememiz mümkün.”  Dolsten, son laboratuvar testlerinde ilacın Omicron varyantında da ‘diğer endişe verici varyantlar kadar iyi işlediğinin görüldüğünü’ söyledi.

Pfizer yetkilisi, ilacın ABD‘de kısa süre içinde yüksek risk altındaki kişiler için onay almasını beklediklerini, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık ile de görüşme halinde olduklarını da aktardı. Buna göre şirket, ilaçtan bu yıl içinde 180 bin doz, gelecek sene de en az 80 milyon doz üretmeyi planlıyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.