EkolojiManşet

Petrol sızıntısı nedeniyle Kaliforniya sahilleri kapatıldı

0
Fotoğraf: AA

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) Kaliforniya eyaletinin güney kıyılarını kaplayan petrol sızıntısı nedeniyle bölgedeki sahiller ve balık çiftlikleri kapatıldı.

Yetkililer, yaklaşık 27 kilometrelik petrol hattının kapatılarak boşaltılmasından sonra sızıntının durduğunu tahmin ettiklerini ancak kaynağı belirleme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Bölge halkına, okyanus suyuna temastan kaçınmaları tavsiye edildi.

3 bin varilden fazla petrol

3 Ekim akşamı düzenlenen basın toplantısında, Huntington Beach Belediye başkanı Kim Carr, 3 bin varilden (409 ton) fazla ham petrolün 33 kilometrekarelik bir alana yayıldığını duyurmuştu.

Toplantıda, 14 temizlik botunun 70 varilden fazla petrolü temizlediği ve sızıntının yayılmasının önlenmesi için 1,5 kilometrelik koruyucu bariyer oluşturulduğu aktarıldı.

Müdahale geç geldi iddiası

Eyaletin güneyinde bulunan Huntington Beach ve Newport Beach kıyılarından yaklaşık 8 kilometre açıkta ve 30 metre derinliğindeki petrol hattındaki sızıntı 2 Ekim sabahı fark edilmişti.

Öte yandan ABC kanalında, bölge halkının okyanus yüzeyindeki yağlı tabakayı ve petrol kokusunu 1 Ekim’de fark ettiği, ancak petrol hattının 2 Ekim gecesi kapatıldığı belirtilerek, yetkililerin harekete geçmekte geç kalmış olabilecekleri iddia edildi.

Fotoğraf: Gabrielle Canon/The Guardian

Ekolojik koruma alanı tehdit altında

CNN’e konuşan Orange County yetkilisi Katrina Foley, bölgedeki ekolojik koruma alanı Talbert Marsh‘ın petrolle kaplı olduğunu ve ekiplerin hayvanları kurtarmak için çalıştıklarını söyledi.

Ölen kuş ve balıkların kıyıya vurmaya başladığını aktaran Foley, felaketin gerçek boyutunun anlaşılmasının haftalar alacağını, etkilerinin giderilmesinin ise yıllar sürebileceğini belirtti.

Doğal hayat uzmanları, sızıntıdan etkilenen bölgede karlı cılıbıt kuşu, Kaliforniya deniz kırlangıcı ve kambur balina gibi tehdit altındaki türlerin bulunduğuna dikkati çekti.

Yakın tarihin en büyük sızıntılarından

Elly Petrol Kulesi‘ne bağlı bir yarık nedeniyle sızıntının yaşandığı bildiriliyor. AA’nın haberine göre sızıntının yaşandığı hattı işleten Amplify Energy Corp, bölgedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Şirketin hisseleri pazartesi sabahı yüzde 44 değer kaybetti.

Sızıntının, Kaliforniya yakın tarihindeki en büyük petrol sızıntılarından biri olduğu düşünülüyor.

İlk sızıntı değil

2015 yılında Santa Barbara açıklarında yaşanan yaklaşık 2500 varillik Kaliforniya’da açık deniz petrol sondajına 1969 yılında Santa Barbara sahilinde yaşanan ve okyanusa 80 bin varil petrolün karışmasıyla sonuçlanan sızıntı sonrasında kısıtlamalar getirilmişti.

1990’lardan sonra uygulanan katı çevre politikaları petrol üretimin etkilenmesine neden olsa da sızıntılar hâlâ gündemde. Kaliforniya’nın 2045’e kadar petrol üretimini sonlandırma niyeti var.

Etkisi onlarca yıl sürdü

Ancak 2015 yılında yine Santa Barbara‘da meydana gelen sızıntıyla birlikte 2 bin 400 varil petrol okyanus suyuna karışmıştı. Refugio petrol sızıntısı 160 kilometrelik sahil şeridini etkilemişti. Sızıntının temizlik maliyeti 96 milyon dolara, toplam maliyeti ise 257 milyon dolara ulaşmıştı.

Çevre yetkilileri, sızıntının yaban hayata etkisinin hiçbir zaman tam olarak saptanamayacağını, okyanus tabanındaki canlı nüfusunun eski haline dönmesinin ise on yıllar süreceğini tahmin ettiklerini açıklamıştı.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.