PETA: Askeri tatbikatta yenilen böcek ve yaban hayvanları yeni bir pandemiye neden olabilir

SARS, MERS, Ebola, kuş gribi, domuz gribi, Zika gibi en az 36 enfeksiyon hastalığının insanların hayvanlarla etkileşiminden kaynaklı olduğu tespit edildi.

Hayvan Hakları örgütü PETA, (Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler) yeni bir pandeminin tetiklenmemesi için askerlerin yılan kanı içmeyi, canlı akrep yemeyi bırakması gerektiğine vurgu yaptı.

Britanya‘da açıklama yapan PETA, Tayland‘da düzenlenen ve tüm dünyadan askeri birliklerin katıldığı Altın Kobra isimli tatbikatta, askerlerin hayatta kalma becerilerini geliştirme adına egzotik yaban hayvanlarını yakalamasını ve yemesini gündeme taşıdı.

Savunma Bakanına çağrı

PETA, Birleşik Krallık‘ın Savunma Bakanı Robert Ben Lobban Wallace‘a gönderdiği ve web sitesinde de yer alan mektupta, her yıl Tayland’da düzenlenen Altın Kobra’ya binlerce uluslararası askerin katıldığı ve bu askerlerin belli böcek, yaban hayvanlarını avlayıp yediklerine vurgu yaptı.

Bunun yanında hayvan hakları örgütü, eğitim sırasında yılan kanı içen, kertenkele ve akrep yiyen askerlerin koronavirüs tipi hayvan kaynaklı hastalıklara yakalanma riskinin çok yüksek olduğunun altını çizdi. PETA, bu durumun yeni bir pandemi başlatabileceğini de ekledi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, son dönemde ortaya çıkan ve insanları etkileyen enfeksiyon hastalıklarının yüzde 75’inin hayvanlardan kaynaklı olduğu ve onlardan bulaştığı açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklama, Wallace’a tekrar hatırlatıldı.

Hayvanların yok oluşunu hızlandırıyor

Mektupta, askerlerin böcek ve yaban hayvanlarını yemesinin soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanların yok oluşunu da hızlandırdığı kaydedildi.

Geçen yılki askeri tatbikatta öldürülen kral kobra yılanları, yakın zamanda soyu tükenme riski yüksek hayvanlar kategorisinde yer alıyor.

Hayvan hakları örgütü, Wallace’dan tatbikattan canlı hayvanlarla ilgili uygulamaların kaldırılması, bunun yerine hayvansız etik ve etkili yöntemler konulması için nüfuzunu kullanmasını talep ederken; hükümet, Tayland’daki tatbikata Britanya’nın katılmadığını öner sürdü.

Ancak, The Independent‘da yer alan bilgiye göre, geçen yılki tatbikatta bulunan iki askeri planlamacıdan biri, bu yıl ağustos ayında düzenlenecek olan tatbikatta da olacak.

1970’ten beri SARS, MERS, Ebola, kuş gribi, domuz gribi, Zika gibi en az 36 enfeksiyon hastalığının insanların hayvanlarla etkileşiminden kaynaklı olduğu tespit edildi. Birçok bilim insanı da koronavirüs salgınının yarasayla insanların etkileşimi sebebiyle ortaya çıktığını savunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR