ManşetHayvan Hakları

Pet shop yönetmeliği yürürlükte: Hayvanlar artık sergilenmeden satılacak

0

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan “Ev ve Süs Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik”le birlikte hayvanların satışlarına artık katalogdan devam edilecek. Hayvanlar bundan böyle sergilenmeyecek ancak satışları sürdürülecek.

Yönetmelikle birlikte satış yerlerindeki kedi ve köpek türlerine ilişkin de geçici maddeler yürürlüğe girmiş oldu, ancak uygulaması 14 Temmuz’dan sonra. Buna göre 14 Temmuz’dan itibaren, ev hayvanı satış yeri çalışma izni olan işyerlerinde kedi ve köpek türleri bulundurulamayacak. Hayvan satışı yapan satış yerlerinin belirli türleri kayıt altına alması da zorunlu tutulacak. 

Hayvanlar satış yerlerinden değil ama kataloglardan satın alınacak

Temmuz 2021’de Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliğin kabul edilmesiyle Türkiye‘de pet shoplarda sergilenerek hayvan satışı yapılması yasaklandı. Yasakla birlikte 14 Temmuz’dan itibaren pet shoplarda hayvanlar bulundurularak satışları yapılamayacak ancak “katalog istisnası” var. Bu tarihten sonra evcil hayvan satışları internet üzerinden yapılacak. Hayvanların fotoğrafları ve bilgileri satıcı tarafından internete yüklenecek. Seçilen hayvanlar kişilere teslim edilecek.

Hayvan kataloğuyla ilgili AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Temmuz 2021’de TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu’nda hazırlanan rapora da atıfta bulunarak şunları söylemişti:

“Petshoplarda kedi ve köpek satışının önüne geçilmekte, bu yerlerden Bakanlığın denetimindeki üretim çiftliklerinde üretilen hayvanların satışı katalog üzerinden yapılacaktır. Bu hususla hem hayvan sağlığı ve refahı dikkate alınmakta hem de bir anlık hevesle alınan hayvanlarımızın daha sonra terk edilmelerinin önüne geçilmesi düşünülmektedir.”

‘Süs hayvanı’ ibaresi kaldırıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından esasları belirlenen yönetmeliğin ismi “Ev Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik” olarak değiştirildi. Böylece ‘süs hayvanı’ ibaresi yürürlükten kaldırıldı. 

Öte yandan aynı Yönetmeliğin 19’uncu maddesinde yapılan değişiklikler gereğince çalışma izni almış hayvan üretim, satış, barınma ve eğitim yerlerinde, il müdürlüğünün izni olmadan vaziyet planlarında herhangi bir değişiklik veya ilave yapılamayacağı yönünde karar alındı. Bu da iznin ardından hayvanların yaşam koşullarında herhangi bir değişiklik yapılmasını engelleyebilirken aynı şekilde böyle bir değişiklik yapılması durumunda satış yerlerinin ceza ödemesi yapmalarını gerektirecek.

Söz konusu izinlerin Aralık 2022’ye kadar bakanlık tarafından yenileneceğinin belirtildiği yönetmelikte satış yerlerinin 5199 sayılı Kanuna göre yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim sertifikasının aslı veya il müdürlüğünce onaylı fotokopisine sahip olması gerektiği de bildirildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.