Ekolojik YaşamGünün ManşetiManşet

Pestisit kullanımı Aydın’da milyonlarca bal arısını zehirledi

0

Aydın’ın Karpuzlu yöresinde, baharın erken gelmesiyle bal ve polene çıkan arılar, kovanlarına zehirlenerek döndü, onlarca koloni öldü.

Ölen milyonlarca arının, pestisitler nedeniyle zehirlendiği düşünülüyor.

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği, bölgede yaptıkları incelemenin ardından arıların, bahçelerdeki ilaçlamalar yüzünden zehirlendiklerini iddia etti.

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, inceleme esnasında da ilaçlamaların devam ettiğini, meyve bahçelerine çiçeğe giden arıların kovanlarına bile giremeden zehirlenerek öldüklerini açıkladı.

Özdemir, benzer ölümlerin daha önceki senelerde de yaşandığını dile getirdi.

Arıları öldüren böcek ilaçları yasaklanmalı

Neonikotinoidler, arıların yaşamını çok ciddi şekilde tehdit ediyor. Böcek ilaçları ve diğer birçok pestisit arılarda Koloni Çöküş Sendromu adı verilen ölümlere neden oluyor.

Bu zehirler bitkilerin tohumlarına uygulanabiliyor, böylece bitki büyürken zehri bünyesinde tutmaya devam ediyor. Bitkiyi yiyen böcekler de zehirlenerek ölüyorlar.

Zehrin tohuma uygulanması, o tohumları yiyen canlıların da, serçelerde olduğu gibi, etkilenmelerine neden olabiliyor. Neonikotinoid içeren böcek öldürücülerin arıların yanı sıra küçük kuşlar ve benzeri canlılar için ölümcül olduğunu belirten çalışmalar da var.

Yapılan diğer araştırmalar bu ilaçların, özellikle kuş, kelebek ve suda yaşayan omurgasızları da etkilediğini ortaya koyuyor.

Ne yapmalı?

Başta neonikotinoid olmak üzere arıları öldüren pestisitlerin satışı yasaklanmalı ve bu konuda sıkı denetimler yapılmalı.

Böceklerle doğa dostu mücadele yapılmalı.

Zehirli kimyasallar içeren ilaçları kullanmayan, doğayla uyumlu ekolojik/organik üretim yapan üreticilerin desteklenmeli.

 

(Buğday Derneği, İHA)

You may also like

Comments

Comments are closed.