KadınManşet

Perulu aktivistten ’Kötü Kadın’ imajını kökünden değiştiren takvim

0

teleSUR‘da yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Ece Derici‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

“Kötü kız” ya sadece “şirret” olan anlamında değil de sosyal değişim için devrimsel mücadelede bulunma anlamında da kullanılsaydı?

Hindistan'daki Chipko Hareketi'nden ağaçları kucaklayan kadınlar

Hindistan’daki Chipko Hareketi’nden ağaçları kucaklayan kadınlar

Peru’nun yerlisi bir kadın, yerel bir gazetenin düzenli olarak yarı-çıplak kadınların resimlerini, “Malcriadas” (edepsiz veya kötü yetişmesi dolayısıyla sıradan, şımarık ve kaba olan anlamına gelen) adlı bir bölümde yayınlamaya başlamasının ardından, “kötü kız” kalıbını yıkmak için mücadeleye adım attı.

Kelly Elfaro, Trome adlı gazete’nin bu yayını üzerine kendi “Malcriadas” versiyonunu yayınlamaya başladı fakat eski mühendislik öğrencisi olan Elfaro çıplaklık yerine bu kalıbın ideolojisine odaklandı. Hatta tüm devrim yaratan kadın figürlerini barındıran bir takvim bastırdı.

11

Takvimin ardındaki düşünce, diğer Malcriadas’lara -kötü davranışları nedeniyle ülkenin tarihi boyunca devrimler ve değişimler yapmış kadınlara- dikkat çekmekti.

Elfaro: “Amaç, daha çok hakka sahip olmamız için bize ilham kaynağı olan kadınların yaklaşım ve eylemlerini vurgulamak ve bizim de aynı eylemleri aynı tutkuyla devam ettirmemiz için bunu göstermektir. Çünkü hala katedeceğimiz uzun bir yolumuz var.” diyor.

Elfaro, proje için düşüncenin, mühendislik bölümünde okurken aklına geldiğini söyledi.

9

Büyükannesine “Hangi eğitimi almak isterdin?” sorusunu yönelttiğinde büyükannesi “Doğrusu, bunu daha önce hiç düşünmedim.” demiş ki aralarında geçen bu konuşma Elfaro’ya, projesi için ikinci bir ilham kaynağı olmuş.

“Daha sonra bunun iki jenerasyon öncesi ne kadar da zor olduğunu fark ettim. Bu yüzden, bir şeyleri başaran kadınları bilmek ve değişim için görüye sahip olmak önemli.” diyor gazeteye.

Peru’nun Ulusal İstatistik ve Bilişim Enstitüsü tarafından bu yıl yayınlanan araştırmaya göre, ülkedeki büyük cinsiyet ayrımı devam etmektedir.

Peru: 2001-2013 Gender Gaps (Toplumsal Cinsiyet Ayrımları) başlıklı bildiri, Perulu kadınların ortalama olarak erkeklerden haftada 9 saat fazladan çalışmalarına rağmen %30 daha az kazandığını belirtti. Kadınlar 36,5 saatlerini para kazanarak, 39,5 saatlerini ise karşılıksız yaptıkları ev işi ile geçiriyor. Yani haftanın toplam 75 saati çalışıyorlar.

Haberle ilgili bir videoyu aşağıda izleyebilirsiniz, şimdilik maalesef yalnızca İngilizce altyazılı.

Haberin İngilizce Orijinali

Yeşil Gazete için Çeviri: Ece Derici

(Yeşil Gazete, teleSUR)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.