ManşetKadınTürkiye

Ev içi şiddete karşı Birleşmiş Milletler bünyesinde Dostluk Grubu kuruldu

0

Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için Birleşmiş Milletler bünyesinde Dostluk Grubu (Group of Friends) kuruldu.

Kadının İnsan Hakları- Yeni Çözümler Derneği tarafından hazırlanan bilgi notunda söz konusu oluşumun BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çağrısının ardından BM üye ve gözlemcisi 146 devlet tarafından imza atılan ve tüm dünyada ev içi şiddetin son bulmasına ilişkin altı acil maddeden oluşan eylem taahhüdünün ardından kurulduğu belirtildi.

Türkiye Yürütme Komitesi içerisinde

Dostluk Grubu içerisinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 78 devlet, ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütleri yer alıyor. Grubun sekretaryasını ise Spotlight Initiative üstleniyor.

Yayınlanan bilgi notunda Türkiye’nin, oluşumuna öncülük eden Yürütme Komitesi’nin üyelerinden biri olmasını oldukça önemli buluyoruz” ifadeleri yer aldı.

Oluşum, toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve ev içi şiddetin ortadan kaldırılmasına ilişkin atılacak adım ve eylemlerin koordine edilmesi, ortak politika oluşturulması ve bilgi paylaşımı sağlanmasına hizmet eden bir platform olma amacı taşıyor.

‘Takipçisi olacağız’

Kadının İnsan Hakları- Yeni Çözümler Derneği’nin hazırladığı Pekin+25 Kadın Platformu’nun da desteklediği bilgi notunda şu ifadeler yer aldı:

Toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve kadın ve kız çocuklarına yönelik ev içi şiddetin ortadan kaldırılmasını amaçlayan, hazırlanmasında Türkiye’nin de bilfiil yer aldığı İstanbul Sözleşmesi’nin en üst seviyeden tartışmaya açıldığı; kadınların, kız çocuklarının ve LGBTİ+’ların Anayasa ile güvence altına alınmış eşit yurttaşlık haklarına saldırıların arkasının kesilmediği 2020 senesini geride bıraktığımız bugünlerde, uluslararası alanda verilen bu taahhütlerin, kağıt üzerinde kalmaması ve Türkiye’deki hukuki ve idari mekanizmalarda da olumlu değişikliklere yol açması için BM Dostluk Grubu’nu Türkiye’de ve dünyada kadınların kazanılmış haklarının korunması, iyileştirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaya çağırıyoruz. Koalisyonun çalışmalarının takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.