Kültür-SanatManşet

Pembe Hayat KuirFest’te bugün: 17 Ocak Salı

0

Pembe Hayat KuirFest bugün, ‘qÜLT’ bölümünden Karpuz Kadın (Watermelon Woman, 1996) ve Jason’ın Portresi’ni (Portrait of Jason, 1967) festival takipçileriyle buluşturacak. Fransız yönetmen ve küratör Marie Losier’nin filmlerinden oluşan bir seçki de programdaki yerini aldı. Ayrıca, festivalin değişmeyen bölümlerinden biri olan ‘Kuir Belgeseller’den Delikanlının Hası (Real Boy, 2016), LGBTİ temalı internet dizilerine yakından bakan ‘Kuir Diziler’ bölümü ve Glasgow merkezli Glitch Kuir Film Festivali’nin festival için hazırladığı özel seçki bugün KuirFest kapsamında takip edilebilir.

Karpuz Kadın (Watermelon Woman, 1996)

Pembe Hayat KuirFest, 19 Ocak Perşembe gününe kadar Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Haymatlos Mekân’da, 26-28 Ocak tarihleri arasında da İstanbul’da olacak.

https://www.youtube.com/watch?v=uXRYhmx9AXo

Marie’nin Düşler Ülkesi

Fransız yönetmen ve küratör Marie Losier, filmlerinden oluşan iki seçkiyle 6. Pembe Hayat KuirFest’in konuğu olacak. Bugün, Losier’nin video ve film çalışmalarından oluşan ‘Marie’nin Düşler Ülkesi’ adlı seçki izleyicilerle buluşacak. Seçkide, yönetmenin birçok formatı ve sinemasal anlatıyı bir araya getirdiği çalışmaları yer alıyor. Losier’nin Gece Kuşu (L’oiseau de la nuit, 2016), Hermafrodit (Hermaphrodite, 2013), Makyajımı Ye! (Eat My MakeUp!, 2005), Uçan Kazan (Flying Saucey!, 2006), Gondolu Tokatla! (Slap the Gondola!, 2010), Temas’a Yeniden Temas (The Touch-Retouched, 2002), Peaches ve Jesper (Kayık Alabora, Kim Ayık Ola) (Peaches and Jesper fell from a boat who remains afloat, 2013) ve Bim Bam Boom: Las Muchas Morenas (2014) gibi hayallerin sınırlarını esnettiği işleri KuirFest kapsamında mutlaka görülmeli.

Marie Losier’nin festival kapsamında gerçekleştireceği masterclass, yönetmenin sağlık problemi nedeniyle iptal edildi.

Glitch Film Festivali Seçkisi: Belleğin Azmi

Festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da dünya sinemasından özel seçkileri ve çeşitli festivallerden programcıları Ankara’da ağırlıyor. Glasgow merkezli Glitch Kuir Film Festivali’nin 6. Pembe Hayat KuirFest için hazırladığı özel seçki, ırkçılık ve cinsiyetçilikle mücadeleyi masaya yatırıyor. Festival ekibinden Nosheen Khwaja ve Cloudberry Maclean’in seçkinin gösterimi sonrasında katılacakları söyleşiyle, ırkçılık ve cinsiyetçiliğe karşı mücadelenin seçki üzerinden izleyicilerle tartışılmasına olanak yaratılacak.

Bölüm kapsamında gösterilen tek uzun metraj olan Major! (2015), 74 yaşındaki trans aktivist Miss Major Griffin-Gracy’nin hayatını ve mücadelesini konu alan etkileyici bir belgesel.

‘Glitch Film Festivali Seçkisi: Belleğin Azmi’ seçkisini sakın kaçırmayın.

Kuir Belgeseller

‘Kuir Belgeseller’in bol ödüllü yapımlarından Delikanlının Hası (Real Boy, 2016) da bugünkü programda yer alıyor. Cinsiyet geçiş sürecindeki Bennett Wallace, endişeli annesiyle dönüşen ilişkisinde bir çıkış yolu aramaktadır. Bir yetişkin ve bir müzisyen olarak da kendi sesini bulmaya çabalayan Bennett, idolü olan müzisyen Joe Stevens’la bir araya gelir. Kimlik ve geçiş temalarını merkezine alan Delikanlının Hası, anne-evlat ilişkisi ve trans dayanışması etrafında örülen bir birlikte büyüme ve dönüşme hikâyesi.

Kuir Diziler

KuirFest bu yıl, son zamanlarda LGBTİ karakterlere ve hikâyelerine ev sahipliği yapan en önemli bağımsız dijital mecralardan biri haline gelen internet dizilerine yakından bakıyor. Programda özel bir ilgiyi hak eden ‘Kuir Diziler’ kapsamında bu ezber bozan yapımlardan ikisi KuirFest seyircisiyle buluşacak.

qÜLT

Pembe Hayat KuirFest’in en çok ilgi gören bölümlerinden ‘qÜLT’, geçmişten günümüze sinema tarihine damgasını vuran kuir yapımları festival izleyicileriyle tanıştırmaya devam ediyor. Festival ‘qÜLT’ bölümüyle bu yıl Siyah Amerikan kuir sinemasının önemli örneklerine yer vererek Baldwin özel bölümüne bir selam çakıyor.

KuirFest’in geçen yıl Tom Kalin imzalı Swoon (1992) ile mercek altına aldığı Yeni Kuir Sinema’nın önemli örneklerinden biri, Cheryl Dunye imzalı Karpuz Kadın (Watermelon Woman, 1996), ‘qÜLT’ bölümünde yenilenmiş kopyasıyla bugün bir kez daha seyirci karşısına çıkacak . Film, bir video dükkânında çalışan, genç siyah lezbiyen bir kadın olan Cheryl’in; 1930’larda siyah kadınlarla özdeşleştirilmiş hizmetçi karakterleri oynamasıyla bilinen bir kadın oyuncu hakkında film yapmaya çabalamasını anlatıyor. Siyah kadınların tarihini ve hikâyelerini görünür kılması bakımından öncü olan film, siyah lezbiyen bir kadın tarafından çekilen ilk film olarak sinema tarihinde özel bir yere sahip. Arşiv ve bellek arasındaki oyunbaz ve çelişkili ilişkiyi gözler önüne seren Karpuz Kadın, 1996 yılında Berlin Film Festivali’nde Teddy Ödülü’nün sahibi olmuştu.

‘qÜLT’ bölümünün son sürprizi, Ingmar Bergman’ın “hayatımda gördüğüm en sıradışı film” diye tarif ettiği Jason’ın Portresi (Portrait of Jason, 1967) bugün ilk kez KuirFest izleyicisinin karşısına çıkıyor. Baldwin’in yaşadığı dönemin, 1960’ların New York’unu, eğlence dünyasından siyah eşcinsel bir erkeğin gözünden aktaran Shirley Clarke imzalı film, 50. yılı için restore edilen kopyasından izlenebilir.

Ayrıntılı bilgi ve festival programı için: www.pembehayatkuirfest.org

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.