LGBTİ+Manşet

Pembe Hayat KuirFest’de ikinci gün

0

25-26-27 Ocak tarihlerinde Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, Fransız Kültür Merkezi ve Tasarım Atölyesi Kadıköy’de gerçekleşmekte olan Pembe Hayat KuirFest haftasonunu dopdolu bir programla açıyor.

Bugün Türkiye’den kuir yapımları ve LGBTİ+ hareketine dair çığır açan filmleri izleyicileriyle buluşturan ‘Ğ’ bölümü kapsamında 25. yılı kutlanan, Atıf Yılmaz imzalı kült film Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) gösterilecek! Türkiye sinemasında, lubuncanın ilk duyulduğu filmlerden olan Gece, Melek ve Bizim Çocuklar dönemin lubunya yaşantısından gerçek sahneler içermesiyle de çok özel bir yere sahip. Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek gösterimin ardından şair ve yazar Yıldırım Türker, filmde de rol alan ünlü oyuncu Deniz Türkali ve Türkiye sinemasında kadın cinselliği ve sansürü tartışan Çekil(e)meyen Sahneler filminin yönetmeni Metin Akdemir ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Gökkuşağının Altında filmlerinde bugün, Tayland’ın bu yılki Oscar adayı Malila: Veda Çiçeği, Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan, ülkesi Kenya’da yasaklanmasıyla çok konuşulan Rafiki, 2018 Berlin Film Festivali’nin Generations bölümünde gösterilen Minyatür ve hem biçimsel özellikleri hem de içeriğiyle başarılı bir kuir sinema örneği olan Madi Nullius gösterilecek.

Kuir Belgeseller bölümünde bugün festivalin açılış filmi olan Sevgiler, Scott daizleyicilerle buluşacak. Film, maruz kaldığı nefret saldırısının ardından müzikle hayata tutunan Scott Jones’un yaşadığı travmatik olaydan sonraki üç yıl boyunca yaşadıklarını konu ediniyor. Gösterimin ardından Eren Keskin, Scott Jones, Efruz Kaya ve Anna Apostotelli’nin katılımı, Emrah Şahin’in moderasyonuyla Nefret.dll Bulunamadı! başlıklı bir panel gerçekleşecek.

Performans sanatçısı ve aktivist Liad Hussein Kantorowicz de, BDSM’yi demokrasinin mekanizmalarını sorgulamak için bir alegori olarak kullandığı belgeseli Burada Demokrasi Yok ile bugün KuirFest izleyicileriyle buluşacak. Gösterimin ardından çevirmen, editör, yazar, şair araştırmacı Gülkan Noir ve Kantorowicz BDSM’nin politik zeminine dair Makbul Yurttaş: Devlet, Seçim, Kırbaç başlıklı çok yönlü bir sohbet gerçekleştirecek.

Bölümün dikkat çeken filmlerinden Interseks de ardından gerçekleşecek uluslararası interseks aktivizmi paneliyle birlikte KuirFest izleyicisinin karşısına çıkacak. Panele, Almanya’dan Ins A Kromminga, Fransa’dan Vincent Guillot ve Hollanda’dan Vreer Sirenu katılacak; moderasyonu ise interseks aktivist Şerife Yurtseven üstlenecek.

Bugünün dopdolu belgesel programında ayrıca toplumsal cinsiyet ve yeni ebeveynlik tartışmalarını oldukça içten ve kişisel sorgulamalar eşliğinde aktaran Kainatla Münasebet ile kuir kadınların sinemasını tarihselliği içinde anlatan Dayks, Kamera, Ekşın! belgeselleri de var.

Bugün ayrıca Feminist Mekan’da Lunadigas veya Çocuksuz Kadınlara Dair filmi gösterilecek ve hemen ardından “Çocuksuzluğa Dair” başlıklı bir forum da düzenlenecek.

.

(Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.