ManşetSağlık

Peki ya geride kalan işçilerin ciğerleri?

0

Soma’da gerçekleşen felaket sonraıs yüzlerce işçi hayatını kaybederken, geride kalan işçiler de akciğer kanseri gibi pek çok hastalık tehdidi altında.

images (8)

Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Doç. Dr. Ufuk Yılmaz, maden işçileri ile ayrıca boya ve kimya sanayilerinde mesleki olarak maruz kalınan asbest, radon, aromatik hidrokarbonlar, krom, ve nikel gibi bazı kanserojen maddelerin akciğer kanserine yol açtığına dikkat çekti

Bu yaşanan kaza sonrası alınacak güvenlik önlemlri ile beraber yetkililerin, çalışanların sağlığı ile ilgili de tedbirler alması gerektiğini dile getiren Türk Akciğer Kanseri Derneği üyeleri, akciğer kanserine sebep olan çalışma koşullarının başında kömür madenlerinin geldiğini vurguluyor.Derneğin verdiği bilgilere göre kömür maden işçilerinin yüzde 12 kadarı kanser dışında Kronik bronşit, pnömokonyosis ve silikosis gibi ölümcül hastalıklara yakalanıyor.

Maden işçilerinde yapılan epidemiyolojik çalışmalar akciğer kanseri riski ile radon maruziyeti arasında doğrusal bir ilişkiyi göstermektedir

Kömür madeni sahasında işçilerin sadece kömüre değil silika, egzoz ve radon gazları gibi kanserojen maddelere ya da uranyum ve radyum gibi radyoaktif elementlere de maruz kaldığını belirten dernek başkanı Yılmaz, Türkiye’nin de gelişmiş ülkeler gibi iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda tedbir almasını talep etti.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.