ManşetTürkiye

Partileşmesine izin verilmeyen Yeşiller, bir kez daha İçişleri Bakanlığı kapısında

0

Yeşiller, parti kuruluş evrakına iki yıldan fazla bir zamandır “alındı onayı” vermeyen ve böylece partinin kuruluşunu mahkeme kararlarına rağmen engelleyen İçişleri Bakanlığı’na toplu çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Yarın (9 Aralık cuma) günü, 400 sayfayı bulan evrak, bir kez daha bakanlığa teslim edilecek.

Belgelerin İçişleri Bakanlığı’na teslim etmesinin üzerinden iki yıl, Bakanlığın ‘Evrakı inceliyoruz’ demesinin üzerinden bir buçuk yıl, dava açılan mahkemeye ‘Bize gelen evrak yok’ demesinin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti. Önce gerekçesiz “alındı belgesi” vermeyen bakanlık, sonra dava açılmasını gerekçe göstererek süreci uzattı. Son olarak da kendisine teslim edilen belgeler için “bizde yok” dedi.

‣ ‘İçişleri Bakanlığı Yeşiller Partisi’ne politik blokaj uyguluyor’
‣ Yeşiller Partisi’nin kurulamayışının tarihsel anekdotları
Yargı, Yeşiller Partisi’nin kurulmasını engelleyen Bakanlığı haksız buldu: İşlem hukuksuz, yürütmesinin durdurulmasına…
Yeşiller Partisi’nin kuruluşunu engelleyen İçişleri Bakanlığı’ndan adaletsizlik sarmalı

Siyasi partilerin kurulması için bir izin alınması gerekmiyor. Bakanlığa, usulüne uygun verilecek matbu belgelerin ardından, parti kurulmuş kabul ediliyor ve o tarihten sonra seçime girebilmeleri için gereken prosedür işlemeye başlıyor.

Yeşiller Partisi’nin başvurusu bakanlık raflarında bekletilirken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın son kayıtlarına göre sadece 2021 yılında 21 yeni siyasi parti kuruldu.

‘İki yıldan sonra yine buradayız’

Yeşiller yarın saat 10.00’da yapacakları son başvurularıyla ilgili bir açıklama yaparak “Yine Buradayız” dedi:

“Madem iki yıldan fazla süredir İçişleri Bakanlığı’nın bir odasında bekleyen 400’e yakın sayfanın yok olduğunu söylemeye başladı İçişleri Bakanlığımız, o zaman biz de ellerini rahatlatmak için bir 400 sayfa ile daha Bakanlık kapısındayız.

Artık Anayasa‘nın 68. Maddesi’nin bize verdiği hakla aramıza girmesi için Bakanlığın bir mazereti kalmadı. Bizi haklı bulan mahkemeler ile İçişleri Bakanlığı’nı reddedemeyen mahkemeler arasında davamızın gidip gelmesinin, hukuk sisteminin daha fazla meşgul edilmesinin mazereti kalmadı. 21 Eylül 2020’de kurulsaydık Türkiye’nin 92. partisi olacaktık. Zararı yok. 9 Aralık 2022’de kurulup Türkiye’nin 123. partisi olmamızın önünde bir mazeret kalmadı.

İki seneden fazla bir süredir Yeşiller Partisi’ne yaşatılan mağduriyet sadece kurucularımıza ya da üyelerimize yaşatılmadı. Seçme hakkı elinden alınan tüm seçmenlere yaşatıldı. Fikrimizle iyiye götürmek istediğimiz Türkiye’ye ve hatta dünyaya yaşatıldı. Artık bu mağduriyetin bitme vakti geldi. Mağduriyet bitsin diye “Yine Buradayız!”

Ne olmuştu?

Yeşiller Partisi, 22 Mart’ta partinin kuruluş sürecini tamamlamalarını, “alındı belgesi” vermeyerek engelleyen İçişleri Bakanlığı’na  dava açmıştı.

Ankara 8. İdari Mahkemesi, belgeyi vermeyerek partinin tüzel kişilik kazanmasını sekteye uğratan Bakanlıktan gerekçeli yanıt ve savunma istemiş, ancak herhangi bir cevap alamamış; bunun üzerine Yeşiller Partisi’nden “parti kurmaya ilişkin başvuru dosyasının bir örneğinin kendilerine gönderilmesini” istemişti.

Dosyanın mahkemeye ulaştırılması üzerine, bakanlığın işleminin hukuka aykırı olduğu ve yürütmesinin durdurulması kararı oybirliğiyle alındı.

‣ Yeşiller Partisi’nin kuruluşunun engellenmesi Meclis gündeminde
Kuruluşları dokuz aydır hukuksuz şekilde engellenen Yeşiller Partisi kampanya başlattı

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.