EmekManşet

Paris’te çöp toplayıcıları emeklilik reformuna tepki olarak süresiz greve gidiyor

0

Fransa‘da emeklilik yaşını iki yıl uzatan reforma tepki olarak başkent Paris‘teki çöp toplayıcıları 13 Nisan’dan itibaren süresiz greve gitme kararı aldı.

Fransız televizyon kanalı BFMTV‘nin haberine göre, birçok sendikanın çatı kuruluşu Genel İş Sendikası (CGT), bünyesindeki temizlik çalışanlarının 13 Nisan’da süresiz grev başlatacağına ilişkin Paris Belediyesi‘ne bildirimde bulundu.

Belediye Başkanı Anne Hidalgo‘ya yazılan bildiride, sektör çalışanlarının hükümetin tartışmalı emeklilik reformuna karşı greve yoğun katılım göstermesi istenildi.

‣ Fransızları sokağa döken emeklilik yasasına Senato onayı: Yeni grevler bekleniyor

BirGün‘ün aktardığına göre, yazıda çöp toplayıcıların 6 Nisan’da ülke genelinde düzenlenecek grevlere de katılacağı iletildi.

Diğer yandan, Hidalgo da reformun çekilmesini talep etmesi ve grevlere destek vermesiyle biliniyor.

Ayrıca söz konusu süresiz grev kararı, Anayasa Konseyi‘nin incelediği reforma ilişkin kararını vereceği 14 Nisan’dan bir gün önce alınması bakımından sembolik önem taşıyor.

Konsey 14 Nisan’da reform için ya “yeşil ışık” yakacak ya da reformun geri çekilmesini talep edecek.

‣ Fransa’da emeklilik reformu protestolarında Bordeaux belediye binası ateşe verildi

Dermanin’den ‘zorla çalıştırma’ talimatı

Paris’te çöp toplayıcıları daha önce de 6-29 Mart’ta greve gitmiş, grev nedeniyle başkentte 10 binden fazla çöp yığını birikmişti.

Günlerce yerde kalan çöpler nedeniyle Paris sokaklarında fareler sık sık göze çarpmaya başlamış, hükümet, durumun kamu sağlığını tehdit eder hale geldiğini savunarak greve tepki göstermişti.

Çöp yığınlarıyla dolan Paris sokakları uluslararası basında ve sosyal medyada uzun süre gündem olmuştu.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Paris Valiliği’ne, grevdeki çöp toplayıcılarından asgari bir kadro oluşturulması için “zorla çalıştırma” prosedürünü devreye alması talimatını vermişti.

‣ Fransa’da emeklilik reformuna karşı düzenlenen protestolarda 500’den fazla kişi tutuklandı

Ne olmuştu?

Emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını öngören yasa tasarısının son halinin parlamentodan geçtikten sonra meclis onayına sunulması gerekiyordu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yasa tasarısının Ulusal Meclis’ten geçirilebileceğinden ‘emin olmadığı’ için, yasa tasarısını hayata geçirmek için perşembe günü erken saatlerde halihazırda tartışmalı olan yürütme yetkilerine başvurarak Anayasa’nın 49.3 sayılı maddesini kullanmaya karar vermişti.

Macron, sistemin çökmesini önlemek için yasa tasarısında öngörülen değişikliklerin gerekli olduğunu söyledi.

Fransa Anayasası’na göre yasal olsa da bu hareket, muhalefet partilerinin tepkisiyle karşılandı.

Macron’un, Parlamento sürecini atlamak amacıyla özel anayasal yetkilerin kullanılıp kullanılmayacağına karar vermek için Başbakan Elisabeth Borne‘un, diğer bakanlar ve siyasi partilerin meclis gruplarının başkanlarıyla istişarelerde bulunduğu ifade edildi.

Borne’un attığı bu adım, pazartesi öğleden sonra parlamentoda görüşülmek üzere hükümete karşı iki gensoru önergesi sunan muhalefet milletvekilleri tarafından şiddetli eleştirilere yol açtı.

Tüm muhalefet partilerinin bir araya gelmesini gerektireceğinden, iki gensoru önergesinin geçmesi pek olası görünmüyor. 287 oyluk mutlak çoğunluk barajını tutturmak için, siyasi yelpazede radikal soldan Marine Le Pen‘in aşırı sağcı partisine ve Nicolas Sarkozy‘nin sağcı cumhuriyetçi partisine kadar birleşik bir cephe olması gerekiyor.

Gensoru önergelerinden biri, merkezci grup Liot tarafından bir tür çok partili önerge olarak öne sürüldü ve solcu partiler ittifakı tarafından ortaklaşa imzalandı. Bir başka gensoru önergesi, Le Pen’in 88 milletvekili bulunan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi tarafından önerildi.

Emeklilik maaşlarındaki değişikliklere karşı birçok sendika birleşerek grev kararları almıştı. Yaklaşık iki ay devam eden protestoların ardından, söz konusu yasa tasarısının açıklanmasıyla eylemler ülke geneline yayıldı. Birçok sektör, bu haftadan itibaren grevlere katılmayı planladığını açıkladı.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.