Koronavirüs SalgınıManşetPodcast

Pandemi döneminde şehirler, insanlar ve doğa [4]: Çanakkale’de ‘ekoturizm’ ve kırsalda imar patlaması endişesi

0

PodcastMurat Utku

“Pandemi döneminde şehirler, insanlar ve doğa” serimizin dördüncü bölümünde Çanakkale Mimarlar Odası Şube Başkanı Mimar Sevil Ural ve Mimar İsmail Erten ile Çanakkale ve çevresinde yaşanan imar sorunlarını konuştuk.

İmar sorunlarından biri olan ekoturizm konusuna değinen Mimar Ural, tanımına ve çıkış amacına bakıldığında ekoturizm konusunun çok masum göründüğünü, ancak durumun sanıldığı gibi olmadığını kaydetti. Ural, bu tür projelerde soru işaretlerinin çok yoğun olduğunu belirtti.

Mimarlar Odası’nın bir vasfının da kamu yararına olmayan konuların nasıl olması gerektiğini ve yanlışlığın nerede olduğunu anlatmak olduğunu dile getiren Ural, yasa yapıcıların bu anlamda kendilerinden faydalanmaları gerektiğinin altını çizdi.

Pandemiyle birlikte yapılaşma hız kazandı

Mimar İsmail Erten, koronavirüs pandemisiyle birlikte insanların büyükşehirlerde yaşamak istememesi ve buna karşılık hızla kırsal kesim arayışına girilmesinin sonucunda bazı yerlerin imara açılmaya başladığını görmeye başladıklarını ifade etti.

Erten, planlama sürecinin bu şekilde devam etmesi durumunda Bodrum ve Datça Yarımadası‘ndan farksız bir Edremit Körfezi ve Assos‘un görüleceğini dile getirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘ne (TMMOB) bağlı meslek odalarının ve yöre halkının konuyla ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Mimar Erten, bu çalışmalardan da belli bir kesimin çok tedirgin olduğunu belirtti.

You may also like

Comments

Comments are closed.