Enerjiİklim KriziManşet

Pakistan, milyonlara elektrik sağlayan enerji santralini sel sularından kurtarmaya çalışıyor

0
Fotoğraf: Yasir Rajput / Reuters

Şiddetli selin milyonlarca insanı yerinden ettiği ve 1400 kişinin ölümüne neden olduğu Pakistan‘da yetkililer, ülkenin en kötü etkilenen bölgelerinden Sindh eyaletinde milyonlarca insana elektrik veren enerji istasyonunu sulardan korumak için önlem almaya çalışıyor.

Altı vilayet ve ilçelerine elektrik sağlayan hayati önemdeki Dadu Grid İstasyonu‘nu korumak için Pakistan Ordusu santral önüne kazılanhendeği güçlendirme çalışmalarına başladı. Şehrin yetkilileri sel sularını bu bölgeden uzaklaştırarak başka yerlere yönlendirmek için ‘oyuk’lar açmaya çalışıyor.

Üst düzey şehir yetkilisi Syed Murtaza Ali Shah, Reuters’e verdiği demeçte, “Herhangi bir sel olması durumunda şebekeyi kurtarmak için tüm önleyici tedbirler alındı” açıklamasını yaptı.

Fotoğraf: Mohammad Sajjad / AP

Başbakan Shehbaz Sharif, devlet yayın kuruluşu Radio Pakistan’a verdiği demeçte 500 kilovattlık elektrik santralin güvenliğinin sağlanması için talimat vermişti.

Sindh, ortalamadan yüzde 466 daha fazla yağış aldı ve konumu nedeniyle tüm sel suları 1,5 milyon nüfuslu Dadu ilçesinden geçiyor.

Öte yandan Manchar Gölü‘nden taşan sel suları bugün Dadu bölgesinde hasara yol açmaya devam etti. Yakındaki bir köy Kalhoro sular altında kaldı ve yetkililer daha fazla köyün su baskını tehdidiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Köydeki büyük hastanelerden ve okullardan biri sel sularıyla doldu ve sakinler tahliye edildi.

Fotoğraf: Pervez Masih / AP

Rekor muson yağmurları ve buzul erimesinden kaynaklanan seller ülke çapında 33 milyon insanı etkiledi ve yaklaşık 1400 kişinin ölümüne neden oldu. Evlere, yollara, hayvanlara ve mahsullere zarar veren selin maliyetinin 30 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler kurumları, Temmuz ve Ağustos aylarında 30 yıllık ortalamanın yaklaşık yüzde 190 üzerinde yağış alan Güney Asya ülkesinin yeniden yapılanma ihtiyaçlarını değerlendirmek için çalışmaya başladı.

Hem Pakistan hükümeti hem de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 220 milyon nüfuslu ülkenin yaklaşık üçte birini sular altında bırakan sele neden olan aşırı hava koşullarından iklim değişikliğini sorumlu tutmuştu.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.