İklim KriziManşetTürkiye

Öztunç: 21 yılda 83 kişinin sel nedeniyle öldüğü Rize’de planlar kağıt üzerinde kalıyor

0

Rize’de bir hafta içinde iki büyük sel felaketinin yaşanması üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç yazılı bir açıklama yaparak “AKP bir şey yapmıyorsunuz eleştirilerine cevap olsun diye planlar hazırlıyor, ancak hiçbiri tutmuyor” eleştirisinde bulundu.

Rize’de 14 Temmuz tarihinde büyük çaplı bir sel felaketi yaşanmış, altı kişi yaşamını yitirmişti. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun illerini kapsayan 15 maddelik ‘İklim Değişikliği Eylem Planı’ hazırlamıştı.

‘Planlar kağıt üzerinde’

Geçtiğimiz hafta yaşanan felaketle birlikte son 21 yılda Rize’de yaşamını yitiren kişi sayısının 83’e yükseldiğini belirten Öztunç, “AKP’nin Rize ile ilgili faaliyetleri hep plan yapmak üzerine. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Karadeniz İklim Eylem Planı, İçişleri Bakanlığının Afet Riski Azaltma Planları var. Ama hepsi kağıt üzerinde. Planları tutmayan Bakanlar suçlu psikolojisiyle sarı çizmelere sarılıp, fotoğraf çektirme, kendilerini aklama peşinde” dedi.

Fotoğraf: Muhittin Sandıkçı / AA

‘Betonu sev, doları öp’

Karadeniz’deki sele AKP’nin yanlış çevre yönetiminin neden olduğunu aktaran Öztunç açıklamasında: “Gidin görün, nerelere yapılaşma izni verilmiş, derelerde kaçar tane HES yapılmış , hangi dereler nasıl beton kanala çevrilmiş. Bir aşırı doğa olayının nedeni olarak gösterilecek tüm nedenlerin onlarca örneğiyle karşılaşabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Öztunç, “Fındıklı halkı izin verseydi AKP Fındıklı derelerini HES’ler ile donatırdı. HES yaptırmayınca, balık çiftliklerine verdi. Derelerde ıslah yapıyoruz diye beton kanallar var. AKP, bir derenin habitat için ne kadar değerli olduğundan bihaber halen. Doğayı sömürmek üzerine kurulu sisteme sahipler. AKP’nin çevre politikası, ‘Betonu sev, doları öp’ politikasıdır” yorumunu yaptı.

‘Daha ne bekleniyor?’

Geçtiğimiz hafta paylaştığı Rize ili geneli için acilen afet bölgesi kararı alınması gerektiğine dair çağrıyı tekrarlayan Öztunç, “AKP daha büyük bir felaket mi bekliyor? Daha fazla ne olmalı?” sorularını sordu.

Öztunç açıklamasının devamında “Bakanlar gelince göstermelik bir kaç hizmet sunuluyor, sonra tüm bölge kendi kaderine terk ediliyor. Mağdur olan yurttaşların kamusal yardım ve hizmetlerden eşit faydalanmalarını sağlayacak politikalara ihtiyaç var” ifadelerine yer verdi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.