Türkiye

Özgür Gündem’in önünde dayanışma eylemi

0

“KCK operasyonu” adı altında gazetecilere yönelen gözaltı dalgası İstanbul’da Özgür Gündem gazetesinin önünde yapılan bir eylemle protesto edildi.

Bugün sabah gazetecileri hedef alan ‘gözaltı dalgası’na ilk tepki İstanbul’dan geldi. Gazeteciler, sosyalist parti, demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcileri polisin arama yaptığı Taksim’deki Özgür Gündem gazetesi önünde toplandılar.

“Biz buradayız”
“Özgür basın susturulamaz”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atan topluluk adına yapılan basın açıklamasında bu operasyonun halkın haber alma hakkını hedef aldığı vurgulandı. Hapishanelerde 66 tutuklu gazetecinin bulunduğu hatırlatılarak son operasyonla bu sayının artacağına dikkat çekilen açıklamada gözaltındaki gazetecilerin derhal serbest bırakılması istendi.

Eylemde konuşan Özgür Gündem yazarı Eren Keskin 20 yıldır bu gazetenin başına gelmeyen hiç bir şey kalmadığını, gazetenin bombalandığını, kapatıldığını, yazarlarının öldürüldüğünü, dağıtımcılarının öldürüldüğünü hatırlatarak bu baskılar devam etmektedir dedi. Keskin operasyonların KCK operasyonu olarak adlandırılamayacağını vurgulayarak operasyonun basına ve Kürt hareketine yönelik olduğunun altını çizdi ve “Biz buradayız, hepimizi alabilirler ama bu gazete yayınına devam edecek” dedi.

“Bu terörist faaliyetlerinizden vazgeçin”
ÖDP Genel Başkanı Alper Taş yaşananların düşünceye ve haber alma hakkına yönelik bir devlet terörü olduğunu dile getirdi ve AKP hükümetine “Bu terörist faaliyetlerinizden vazgeçin” diye seslendi. Özgür Gündem’in Kürt sorununun yanı sıra, halkın çeşitli demokratik taleplerini de yansıtan bir gazete olduğunu belirterek, bu saldırıları hep beraber göğüslemek gerektiğini vurguladı.

BDP MYK üyesi Filiz Koçali bu operasyonları beklediklerini, KCK operasyonlarında sıranın basında olduğunu avukatlara yönelik operasyonda öğrendiklerini, Başbakan’ın ve İçişleri Bakanı’nın da bunların siyasi bir operasyon olduğunu saklamadığını hatırlattı. Herkesin bu projeden haberdar olduğunu ve listelerin Başbakanlık’ta hazırlandığını savunan Koçali, “Sıra basına geldi” dedi. “Ama gerçek susmaz” diyen Koçali, Özgür Gündem’in bir odasında bugüne kadar öldürülmüş gazetecilerin fotoğraflarıyla dolu olduğunu ancak buna rağmen gerçeğin susturulamadığını hatırlattı.

Saldırılara hep beraber göğüs gereceğiz
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de AKP’nin kendine yandaşlık almayan tüm kişi ve kurumları baskı altına aldığını söyledi. Türkiye’nin hapishanelerinde en çok basın mensubu bulunduran ülke olduğunu hatırlatan Görgün, aynı zamanda iş kazalarında dünyada üçüncü Avrupa’da birinci geldiğinin altını çizdi. AKP’nin kendi sonunu hazırlandığını savunan Görgün, savcıları ve hakimleri de ‘AKP’nin sopası, AKP’nin maşası’ olmamaya çağırdı. Görgün içerideki tüm gazetecilere ve sendikacılara selamlayarak sözlerine son verdi.

Görgün’ün konuşmasının ardından Atılım gazetesi adına yapılan açıklamada dayanışma ve saldırılara karşı birlikte göğüs germe çağrısı yapıldı.

Ahmet ve Nedim’in Gazeteci Arkadaşları (ANGA) adına yapılan açıklamada da bugün saat 19.30’da basına yönelik tüm baskılara karşı Taksim Meydanı’ndan Galatasaray’a yapılacak yürüyüş duyuruldu.

Halkevleri yöneticileri, Sendika.Org ve Etkin Haber Ajansı emekçileri de eyleme katıldılar.

Sendika.Org

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.