ManşetTürkiye

Deniz Poyraz davası: Sanık ‘tahrik indirimi’ istedi, mahkeme başkanını tehdit etti

0

HDP İzmir il binasında 17 Haziran 2021’de saldırıda bulunan ve Deniz Poyraz‘ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 3’ncü duruşması, İzmir Bayraklı Adliyesi‘nde görüldü.

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre duruşmaya, Deniz Poyraz’ın ailesi, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile HDP milletvekilleri, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İHD Onursal Başkanı Akın Birdal’ın yanı sıra sendika temsilcileri, kadın örgütleri, siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Yetkilendirilmiş avukatlara savunma hakkı vermeye mahkeme heyetini reddeden avukatlar, sanığa soru sorma haklarının olduğu celsede sanığın SEGBİS ile bağlanmasına da tepki gösterdi.

Sanık Gencer, HDP’lilere ‘terörist’ dedi ve tahrik indimi istedi. Avukatlar, mahkeme heyetine “Bu gücü sanığa siz verdiniz” derken HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Katilin bize hakaret etmesine izin veremezsiniz. Sizin huzurunuzda bize ‘terörist’ deniliyor” diyerek heyete tepki gösterdi.

Mahkeme başkanının uyarısına karşılık Sanık Gencer mahkeme başkanına “Senin başına bela olurum” dedi. Mahkeme başkanı sanığın SEGBİS odasından çıkarılmasına hükmetti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, reddi hakim talebinin İzmir 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine ve Onur Gencer’in bir sonraki duruşmada hazır bulunmasına karar vererek duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.

İlgili haber: HDP’li Deniz Poyraz’ı öldüren Onur Gencer’in ifadesinden: Karşıma kim çıkarsa öldürecek, kan kusturacaktım

Sanık SEGBİS’te pişkin pişkin gülüyor

Gencer’in duruşmaya getirilmeden SEGBİS’le bağlanmasına tepki gösteren Avukat Türkan Aslan Ağaç, “Sanık SEGBİS’te elini ensesine koymuş, pişkin pişkin gülüyor. Babası ve kardeşi geçen celse salondaydı, bu celse tanıklıktan çekildiklerini öğrendik” dedi.

Katilin gülmesine tepki gösteren Ağaç, “Normal bir dava olsa emin olun ki ses çıkarmaz. Bu normal bir dava değil. İzmir’de siyasi bir cinayet işlendi. O cinayeti aydınlatma göreviniz var” şeklinde konuştu.

Sanığın yarım saatlik yoldan gelmek yerine neden SEGBİS ile katıldığını sorgulayan Ağaç, 300’ün üzerinde soruları olduğunu ve sanığa soru sorma haklarını bu celseye bıraktıklarını söylediklerini belirtti:

“Ben bu soruları kime sorayım? Cezaevinde kiminle olduğunu bilmediğim kişiye ne soracağım?  Kararı verecek olan siz ekranda sanığa dair ne görüyorsunuz? Soru soracağım, yanındakinin kim olduğunu, öbür tarafta bakışlarını götürdüğü kişinin kim olduğunu biliyor muyum? Hayır. Bu koşullarda bizim bu cinayeti aydınlatmamız mümkün değil.”

İlgili haber: Deniz Poyraz davası: Siz katili yargılamaya değil şov yapmaya getirdiniz

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel de faile göstermek istediği fotoğrafları gösteremeyeceğini ve sorularını soramayacağını belirterek, “Alçakça işlenmiş bir cinayetin faili şu anda kaçıyor SEGBİS ile. Sorgusu henüz tamamlanmayan bir sanıktan bahsediyoruz. Yüzyüzelik ilkesini ihlal edilmektedir. Siz SEGBİS’te failin gözünü kaçırıp kaçırmadığını, yanındakinin kulağına ne fısıldadığını biliyor musunuz” diye sordu.

Mahkeme heyeti, Avukat Ağaç’ın sanığın mahkemeye getirilmesi talebini, Van, Urfa, Siirt ve İzmir barolarının davaya katılım ve kovuşturulmanın genişletilmesi taleplerini reddetti.

Mahkeme başkanı duruşmada katil Onur Gencer’in çapraz sorgusunda sadece davaya katılma talebi kabul edilen avukatların soru sorabileceğini, yetki belgesi olan avukatlara soru sorma hakkı verilmeyeceğine karar verdi.

Emniyet delillere ulaşmamıza engel oluyor

Ağaç, soruşturma aşamasında maddi gerçeğin açığa çıkmaması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve İzmir Emniyeti’nin elinden gelen her şeyi yaptığını söyleyerek, “Bu olayın tekil bir olay olmadığını hepimiz biliyoruz. Sanığı azmettirenler, kendisine yardım edenler, lojistik destek sağlayanlar ve kendisine akıl verenler var.”

Duruşma salonun küçük olmasına yönelik de eleştirilerini sıralayan Ağaç, şöyle devam etti:

“İnsanlar merdivenlerde oturuyor. Bu davayı herkes takip etmek istiyor çünkü bu demokrasiye yapılan bir saldırı. Ama siz büyük salon talebimizi bile reddettiniz.  Sanık üzerinden delilere ulaşmamız mümkün değilken, İzmir Emniyeti İzmir Savcılığı ile beraber delillere ulaşmamıza engel oluyor. Failin evinde arama yapılıyor ama dijital materyallere dair bir gelişme yok. Bugüne kadar 50 tane kovuşturmanın genişletilmesine yönelik talebim var. Ama hiçbir talebim karşılanmadı.”

İlgili haber: HDP: Deniz Poyraz’ın öldürülmesine ilişkin soruşturmada deliller karartılıyor

Mahkemeniz sanığa sorulması gereken soruları yöneltmedi. Biz Siirt’te, Antep’te değil, İzmir’deyiz. Burada HDP il binasına yönelik bir saldırı oluyor ve fail önüne kim gelirse öldüreceğini söylüyor. Bu siyasi bir cinayettir ama iddianamede bu yok. Savcılık bu kadar kötü bir soruşturma yürüttü diye siz bunu sürdürmek zorunda değilsiniz.”

Yetki belgesi sunan avukatın talebinin reddedilmesi üzerine söz alan Türkan Aslan Ağaç, “Yetki belgesi verdiğimiz baro başkanının söylediği gibi sizin tarafsız ve bağımsızlığınıza gölge düştüğünü düşünüyoruz. Baro Başkanımız Özkan Yücel’in söylediği gibi her bir heyet üyenizi reddediyoruz” dedi.

Duruşmanın ardından açıklama yapan avukatlar, katilin ‘önüme kim çıksa öldürecektim dediğini hatırlatarak davanın bir kişinin cinayetinin soruşturmasından çok, bir anlayışı ve siyasi partiyi hedef alan birinin yargılanması olduğuna vurgu yaptı.

İHD Başkanı Eren Keskin, “İnsan hakları savunucuları olarak çok davaya girdik. Ama katilin kendini bu kadar güçlü hissettiği başka bir dava görmedim” dedi ve şöyle devam etti:

“Katilin kendini Türk yargısından üstün gördüğünü izledik bugün. En sonunda hakimi bile tehdit etti. Açıkça tahrik indirimi istedi. Şiddet asla bireysel değildir. Devlet dili bu kadar sertleştiği için bu insanlar bu suçu işlemeye hak görüyorlar. Esas sorun bu.

Bir fail Valiliğin otellerinde kalıyor, bir polis silahı kullanıyor. Bütün bunlar katilin arkasındaki gücü çok net gösteriyor. Ben 30 yıllık bir hukukçuyum, bugün burada o hakimin yerinde olmak istemezdim. Biz ondan çok daha özgürüz. Hakimin özgür olmadığı yerde hukuk ve adalet olmaz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.