Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Özel koruma altındaki Çakıl Plaj’da yat limanı projesine onay çıktı

0

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Çakıl Plaj’da Akmarin Marina Şirketi tarafından yapılmak istenen yat limanı ile ilgili ile ilgili planları askıya çıkardı.

Planlara karşı 10 gün içinde itiraz edilebilecek. İtirazların değerlendiren bakanlık son kararını açıklayacak. Kirlilik nedeniyle can çekişen körfezde böyle bir projeye girişilmesi tepki çekti.

6 bin 664 metrekare inşaat alanı

Proje kapsamında birlikte Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde kalan alanda, 3 bin metrekaresi denizde olmak üzere 6 bin 665 metrekarelik alanda inşaat yapılacak. Marinada 912 metre uzunluğunda üç iskele yapılacak. İskeleler için toplam 21 bin 839 ton çelik kullanılacak.

Aydın Muğla Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre Kentsel Olmayan Alanlar, 3. Derece Doğal Sit Alanı ve 3. Öncelikli Bölge içerisinde yer alıyor.

Projenin yapılmak istendiği alan, Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınan Akdeniz fokunun yaşama ve üreme alanları içerisinde yer alıyor.

İki kez ÇED olumsuz raporu verildi

Proje için 2015 ve 2020 yıllarında iki ayrı ÇED süreci başlatıldı. Bakanlık, halk tarafından protesto edilen  her iki projeye de olumsuz görüş verdi. Üçüncü kez bakanlığa sunulan ve bu kez “olur” alan projede yat limanının boyutlarının küçültüldüğü görüldü.

‘Körfez ölüyor’

Artı Gerçek‘e konuşan Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Biyolog Ulaş Kiper şunları söyledi:

“Fethiye Körfezi çok uzun yıllardır körfez dibinin dolmasından kaynaklı kirlilik ile karşı karşıya ve bu durum hızla artıyor. Coğrafik olarak da önü kapalı. Önünde ada var ve göle benziyor. Sürekli kirlilikle baş etmeye uğraşırken aynı zamanda yeni marina ve yat limanı projeleri karşımıza çıkıyor. Bu körfez ölmekte olan bir körfez. Bazı bölgelerine bırakın yatı küçük balıkçı tekneleri bile yanaşamıyor, o kadar sığlaşmış durumda. ”

Akdeniz ve Ege Denizi’nin kesiştiği noktadaki körfezin balık popülasyonlarının üreme alanı olduğunu ancak bu özelliğini kaybetmek üzere olduğunu vurgulayan Kiper, şöyle devam etti:

“Halk gerçekten körfezi korumak istiyor çünkü körfez yoksa Fethiye de olmaz. Bu Fethiye’den bir çığlık ve körfezimiz ölüyor. Turizmin incisi olan yerlerden birisi. Burada başka marinalar da var ve bunlar körfezin su sirkülasyonunu önleyici nitelikte. Ayrıca tekne trafiğini de artırıyor ve körfeze ek kirlilik getirecek. Öncelikli planın körfezi temizlemek olması gerekirken körfeze ek yükler getirecek planlar üretiliyor. Yargıya taşıyacağız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.