ManşetDoğa MücadelesiYerel

CHP’li Burak Erbay: Şimdiye kadar Muğla’da hiç olumsuz ÇED raporu verilmedi

0
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili avukat Burak Erbay, Muğla’nın doğasını yok edecek projelere son vermesi için Çevre ve Şehircilik Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na çağrıda bulundu.
 
Erbay bugüne kadar Muğla’da yapılan ÇED başvurularının hiçbirine olumsuz karar verilmediğini belirterek,”Bu tablo Muğla’da yaşanan doğa katliamının nedenini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.” dedi.

‘ÇED süreçleri sağlıklı yürütülmüyor’

Burak Erbay, Muğla’da farklı alanlar için toplam bin 284 ÇED başvurusu yapıldığını açıklayarak şunları söyledi:
 

ÇED süreçleri doğamızın, ormanlarımızın, kıyılarımızın ve yeraltı ve yer üstü su kaynaklarımızın korunması için en önemli ve etkin yollardan birisi ancak bu süreçler sağlıklı yürütülmüyor. Muğla’da da ÇED süreciyle ilgili ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Muğla’da 2013 yılından bugüne kadar çeşitli faaliyet alanlarını kapsayan bin 284 adet ÇED başvurusu yapılmıştır. Bu başvuruların 508 tanesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmiştir.”

Muğla’da yapılması planlanan projeler

CHP’li Erbay, yakın zamanda 32 tane jeotermal arama sahasının Resmi Gazete‘de ilana çıktığını hatırlattı: 

Yakın zamanda 4’ü işletme olmak üzere 32 tane jeotermal arama sahasının Resmî Gazete’de ilana çıktığını gördük. Bu yerleri incelediğimizde, Bodrum Türkbükü, Yalıkavak, Gündoğan, Marmaris Turunç gibi doğa harikası sit alanları olduğunu gördük. Yine, Akyaka’da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkan bir proje var, koruma amaçlı olduğu iddia ediliyor. Akyaka bölgemiz de dünya cennetidir. İçerisinde, liman yapılacağı söylenen, mülkiyet hakkı ihlal edilen, rekreasyon alanları olan bir projeyle karşı karşıyayız. Doğaya zarar veren bir projedir, geri çekilmesi gerekmektedir.”

‘Muğla’ya yeni yat limanları yapılmak isteniyor’

CHP’li vekil, ilde yapılmak istenen yeni limanlara dikkat çekerek bu projenin Fethiye Körfezi‘nin doğal güzelliklerini yok edeceğini belirtti:
 
Fethiye ilçemiz milyonlarca turistin geldiği önemli bir turizm bölgemizdir. Her yıl artan turist sayısı nedeniyle çevre sorunları yaşanmaktadır. Özellikle Fethiye Körfezi ciddi bir kirlilikle karşı karşıyadır. Hali hazırdaki yat limanlarıyla zaten kirlenmekte olan Fethiye Körfezi, şimdi yapılmak istenen yeni limanlarla birlikte yok olacaktır. Bilimsel verilere göre Fethiye Körfezi’nin tekne bağlama kapasitesi bin 657’dir. Şu anda mevcut kapasite bin 185’tir. Bu sayı yüksek sezonda 4 bin tekne kapasitesine kadar çıkmaktadır. Ancak askıda bulunan Muğla-Aydın İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı kapsamında yat limanı, Kruvaziyer Limanı, Yat Çekek ve İmalat Yeri ile Su Sporları Faaliyet ve Tesisleri Yapılması planlanmaktadır. Bu projeyle ek olarak bin 53 tekne bağlama kapasitesi getirilecek ve toplam tekne bağlama sayısı 2 bin 238 olacaktır. Bu proje Fethiye Körfezi’ni ve doğal güzelliğimizi geri dönüşü olmayacak şekilde yok edecektir. Bu nedenle Muğla-Aydın İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı derhal iptal edilmeli ve Fethiye körfezi temizleme çalışmaları başlatılmalıdır.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı’na, Kültür ve Turizm Bakanı’na, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na bir kez daha sesleniyorum: Bu projeler Muğla’yı öldüren projelerdir. Gelin oturalım, gerçekten Muğla’ya faydalı olacak şekilde bu projeleri yenileyelim.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.