Doğa MücadelesiManşet

[Özel Haber] Kemer’de ÇED toplantısına geçit yok: “Kesme deremi Kesme”

0

Kemer Belediyesi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 24 Temmuz Çarşamba günü yapılması planlanan  Kesme Boğazı HES projesi  için ÇED raporu halka tanıtım toplantısı katılım sağlanamaması nedeniyle yapılamadı. Toplantı yapıılmadan ilişkin tutanak tutan ve Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilierine de imzalatan HES karşıtları olası bir “çed toplantısı yapılmıştır” düzemece raporunun da önüne geçmiş oldu.

Kesme’de HES istemeyen aktivistler ve bölge halkı, “Suyumuza sulanma, su yaşam hakkıdır satılamaz, HES’sizlik lütfen, Güneşi Topla Suyumu Bırak, Kesme Deremi Kesme, Biz Doğayı Korudukça Doğa da Bizi Korur” dövizleriyle taleplerinde Belediye önünde dile getirdiler.

Kemer Belediyesi'nde Kesme Boğazı HES projesi ÇED tanıtım toplantısının yapılmadığına dair tutanak da tutuldu

 

İçinde 32 endemik bitkiyle birlikte 111 bitki türünün bulunduğu Kesme Boğazı için, Ege Yenilenebilir Enerji firması tarafından, 1.102 metre iletim yapılarından oluşan kesme regülatörü ve HES projesi planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 30 Mayıs’ta sunulan ÇED Raporu’nun halka sunum toplantısına ise 24 Temmuz Çarşamba günün izin verilmedi.

Toplantının iptalinin ardından, hep birlikte Kesme Boğazı’na gidilip tespit yapıldı. Antalya’dan protesto için gelen Beyza Özel, 4.000 tane HES Projesi’nin hangi alanlara yapılacağı titiz bir çalışmayla belirlenmiyor, ormanlık alanların da dahil olduğu yerler seçiliyor, şeklinde konuştu ve bu tür projelere tamamen karşı olmadığını ancak güneş enerjisi gibi alternatiflerin de kullanılabileceğini belirtti.

Fahrettin Çağlayan ise 70’lerden beri benzer mücadelelerin yapıldığından söz etti. Rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi için elverişli alanların kullanılmadığını, dünyada birçok yerde kurulan sistemlerin burada da yapılabileceğini söyledi. Toroslardaki hava akımıyla günde 12 saatlik üretimle Akdeniz’in enerji ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.

Hukuki süreçle ilgili bilgi veren Avukat Umut Güneş, takip ettiği iki dava hakkında bilgi verdi. 15 Temmuz’dan itibaren 60 gün içinde dava açılabileceğini, bireysel olarak başvurulabildiğini de sözlerine ekledi.

Haber ve Fotoğraflar: Büşra Akman

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.