İklim KriziManşet

[Özel Haber] “Çok seller olacak, çok insan ölecek”

0

Samsun’da sel, altısı çocuk, dokuz kişinin canını alırken, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eleştirilerin odağında bulunuyor. Ancak iklim uzmanları, TOKİ kadar önemli, başka bir nedene daha dikkat çekiyor: İklim Değişikliği.

Meteroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 1970-2010 tarihleri arasında Samsun’a düşen ortalama yıllık yağış miktarı 693,9 mm (milimetre) olarak gösteriliyor. Son 40 yılın rakamlarına bakıldığında, Haziran ayında ortalama 48 mm, Temmuz ayında ise ortalama 30,4 mm yağmur yağışı görülüyor. Bu istatistiklere göre, Samsun’a bir ayda düşmesi gerekenden fazla yağış, sadece dün gece düşmüş.

Uzmanlar, benzer sellerin nedeni olan aşırı yağış için “iklim değişikliğine bağlı yağış rejimlerinin bozulması” görüşünde birleşiyor. Zira “İklim Değişikliği”, aşırı kuraklık ve şiddetli sellerin yaşanmasına neden oluyor.

Yeşil Gazete için konuştuğumuz uzmanların görüşü de, bunu destekler nitelikte:

Prof Dr. Levent Kurnaz: “İklim Değişikliği böyledir. Yağmur, bir ay boyunca, her gün, her zamanki kadar yağabilir. Fakat bir gün öyle bir yağar ki, öldürür. Seller, İklim Değişikliği’nin bir numaralı işaretidir. Bundan sonra ‘normal’ budur. Çok seller olacak, çok insan ölecek…”

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: “Herhangi bir şeyi tek başına İklim Değişikliği’ne bağlayamayız. Havanın normali olmaz. Ama şunu söyleyebiliriz. İklim Değişikliği nedeniyle bu tür yağışlar daha fazla olacak.”

Haber: Alper Budka – Yeşil Gazete

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.