KadınManşet

[Özel Haber] “Barış için kadınları izle!”

0

“Ortadoğu’da adil bir barış” için pedallayan kadınların Follow the Women (FTW – Kadınları İzle) bisiklet sürüşü, bu sene 15-24 Şubat arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirildi.

2004’ten beri, bölgede yoğun savaşların devam ettiği seneler hariç her yıl yapılan sürüşün amacı “Orta Doğu başta olmak üzere tüm dünyadaki istikrarsızlık durumunun özellikle kadınlar ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekebilmek, barış sürecinde kadınların aktif şekilde rol almasını teşvik etmek, medya aracılığıyla adil bir barış anlayışının yerleşmesine destek sağlamak” olarak tanımlanıyor.

Bunun yanısıra “Orta Doğu’daki kadınların günlük hayatta rahatça binemedikleri bisikletin özgürlüğün simgesi olduğu” da vurgulanıyor.

2001 yılında Avrupa’da Yılın Kadını seçilen ve aynı zamanda Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Dette Regan‘ın önderliğinde oluşturulan Follow the Women (FTW)’nin 2004 yılındaki ilk sürüşüne 40 farklı ülkeden 300’e yakın kadın katılmış ve kadınlar Lübnan, Suriye, Ürdün ve Filistin’i kapsayan rotalarında pedallamışlardı.

Bölgede devam etmekte olan savaş, FTW turunun 2010, 2011 ve 2012’de yapılmasını engelledi. Bunun üzerine kadınlar “O halde farklı bir rotada yapalım, ama illa yapalım” kararı aldı ve Women’s General Union  (Kadınlar Genel Birliği ) Birleşik Arap Emirlikleri’nin de davetiyle turu bu ülkede gerçekleştirdi.

Bu seneki FTW sürüşünde Türkiye’den de 9 kadın vardı. Bunlardan biri olan İrem Koç, Yeşil Gazete‘ye verdiği demeçte duygularını “Farklı kültürlerden gelen kadınlarla bağ kurup, ortak hareket etmenin, birbirimizin hikayesine dokunmanın önemini deneyimledik. Kadın derneklerini ziyaret ederek onlarla karşılıklı fikirlerimizi paylaştık, uluslararası kadın dayanışmasının kadınlarının seslerini daha güçlü çıkarabilmeleri için ne kadar önemli olduğuna şahit olduk.” şeklinde ifade etti.

Koç’a göre, sürüşün Birleşik Arap Emirlikleri’nde olması, yaşam standartlarının yüksek olduğu ve her bireyin kendine ait özel aracının olduğu petrol zengini bir ülke olması açısından da dikkat çekici olmuş.

FTW’ye katılmak için uzun zamandır istekli olduğunu belirten Koç, “Ama savaşlar izin vermedi” diyor. “FTW 3 senedir gerçekleşemedi. Bu sene de Türkiye’den toplam 15 kadın gelecekti ama finansal destek bulamadığımız için sadece 9’umuz katılabildik. Tükçev t-shirtlerimizi bastırdı, Delta Bisiklet de bisiklet kasklarımız için sponsor oldu.”

 

 

Geleneksel rota dışına çıkıldığı ve organizasyonda yaşanan lojistik sıkıntılar nedeniyle bu sene nispeten düşük bir katılımın olduğunu, yaklaşiık 150 kadının pedalladığını belirten Koç, “Ama biz şimdi bu turun Türkiye ayağını da gerçekleştirmek istiyoruz” diyor. Organizasyon kapasitesi olarak kendilerini uluslararası bir etkinlik için yeterli görmediklerini belirten Koç, turu Antakya civarında gerçekleştirerek mülteci kamplarını da ziyaret etmek istediklerini belirtiyor.

Follow the Women oluşumuna sitelerinden ve facebook gruplarından ulaşmak mümkün.

Etkinliğin Türkiye ayağı için Zeynep Korkunç’la [email protected] adresi üzerinden iletişime geçilebilir.

 

(Yeşil Gazete)

 


More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.